Prostovoljci opravili več kot 7 milijonov ur prostovoljnega dela

Prostovoljstvo v Sloveniji je bilo oškodovano zaradi epidemije koronavirusa
Prostovoljstvo v Sloveniji je bilo oškodovano zaradi epidemije koronavirusa Foto: AaronAmat iz iStock

Vlada Republike Slovenije se je na seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve seznanila s skupnim poročilom o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za leto 2020. Na isti seji se je 5. julija seznanila tudi s poročilom o izvajanju Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva do leta 2023 za obdobje od leta 2018 do konca leta 2020.

Poročilo o prostovoljstvu v Sloveniji za leto 2020

Na seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve se je Vlada Republike Slovenije seznanila s skupnim poročilom o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za leto 2020.

Analiza podatkov, ki so jih zagotovile prostovoljske organizacije in organizacije s prostovoljskim programom, vpisane v vpisnik – v letu 2020 je poročilo o prostovoljskem delu v skladu z Zakonom o prostovoljstvu oddalo 2.118 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom – je pokazala, da je skupno število prostovoljcev, ki so opravljali prostovoljsko delo in so vodeni v vpisniku prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, 188.803, opravili pa so 7.366.033 ur prostovoljskega dela. Na obseg prostovoljskega dela je v letu 2020 močno vplivala epidemija koronavirusa.

V prostovoljskih organizacijah je bilo leta 2020 skupno 185.015 prostovoljcev (leta 2019 pa 271.239), v organizacijah s prostovoljskim programom pa je bilo leta 2020 skupno 3.788 prostovoljcev (kar je bistven upad glede na leto 2019, ko jih je bilo 12.892).

Med prostovoljci več žensk kot moških

Spolna struktura prostovoljcev za leto 2020 v Sloveniji je pokazala, da je med njimi 114.713 žensk (60,8 %), moških pa 74.090 (39,2 %). Največji delež moških je v starostni skupini nad 60 let in v starostni skupini od 30 do 60 let. Prostovoljk pa je največ v starostni skupini nad 60 let. Podrobnejša analiza podatkov je ponovno pokazala, da je delež žensk v starostni skupini nad 60 let najvišji v društvih upokojencev, ki delujejo na področju sociale. Med moškimi pa je visok delež prostovoljcev v starostni skupini od 30 do 60 let, ki delujejo na področju športa oziroma rekreacije.

volunteer, hands, help
Foto: Tumisu iz Pixabay

Vlada RS si bo prizadevala za uresničitev Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva

Vlada si bo tudi v prihodnje prizadevala za uresničevanje Strategije razvoja nevladnih organizacij in prostovoljstva do leta 2023 in s tem za organizirano, kakovostno in trajnostno naravnano prostovoljstvo, ki je prepoznano in cenjeno kot vrednota in pomembno prispeva k družbeni blaginji. Ministrstvo za javno upravo je skladno s cilji strategije junija 2021 objavilo Javni razpis za digitalno preobrazbo nevladnih in prostovoljskih organizacij ter povečanje vključenosti njihovih uporabnikov informacijsko družbo 2021–2023, v okviru katerega se spodbuja razvoj digitalne preobrazbe prostovoljskih organizacij. Eden izmed ciljev javnega razpisa je kakovostno organizirano in trajnostno naravnano prostovoljstvo ter upravljanje prostovoljcev.

Zakon o prostovoljstvu določa, da mora ministrstvo, pristojno za javno upravo, na podlagi zbira podatkov, ki ga pripravi pristojna agencija za javnopravne evidence in storitve, pripraviti skupno poročilo o prostovoljstvu v Republiki Sloveniji za preteklo koledarsko leto in ga predložiti Vladi Republike Slovenije v seznanitev. V letu 2021 je bil rok za oddajo poročil zaradi epidemije koronavirusa prestavljen, zato je bilo skupno poročilo o prostovoljstvu za leto 2020 pripravljeno avgusta 2021 in Vladi predloženo septembra 2021. Ker se vlada z njim takrat ni seznanila, je bilo poročilo ponovno predloženo vladi v obravnavo.

Urednik portala Student.si

VIRgov.si
Prejšnji članekVlada RS je NVO-jem podelila več kot 140 milijonov evrov
Naslednji članekSlovenska univerza pridobila financiranje evropskega projekta

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.