Slovenska univerza pridobila financiranje evropskega projekta

Univerza v Novi Gorici do evropskega projekta
Univerza v Novi Gorici do evropskega projekta Foto: on ung

Univerza v Novi Gorici je pridobila financiranje evropskega raziskovalnega projekta COFUND. UNG je skupaj s partnerji na evropskem razpisu projektov COFUND pridobila financiranje raziskovalnega projekta SMASH. Tema raziskovalnega projekta je strojno učenje na področju naravoslovja in humanistike.

Univerza v Novi Gorici bo vodilna inštitucija koordinatorka

Projekt, pri katerem bo UNG delovala kot vodilna inštitucija koordinatorka, bo financiran v višini 10 milijonov evrov, približno polovico bo prispevala Evropska komisija, polovico pa Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS.

Prijaviteljica projekta je bila profesorica Gabrijela Zaharijaš, direktorica doktorskega študijskega programa Fizika na UNG in raziskovalka v Centru za astrofiziko in kozmologijo UNG. Prepričala je zahtevne mednarodne recenzente z znanstveno odličnostjo dosedanjega dela in predlaganih raziskav. Skupaj z ožjo skupino sodelavcev (prof. dr. Andreja Gomboc, prof. dr. Griša Močnik) bo naslednjih 5 let koordinirala raziskovalne aktivnosti projekta.

Projekt zajema številne inštitucije in podjetja

V okviru projekta bo financiranih 50 mednarodnih podoktorskih sodelavcev, ki bodo s slovenskim superračunalnikom Vega raziskovali na izjemno raznolikih področjih, ki pa jim je skupna uporaba strojnega učenja: podnebne spremembe, personalizirana medicina, astrofizika ter jezik in komunikacija. Projekt odlikuje tudi široko razvejano sodelovanje različnih slovenskih in tujih inštitucij in podjetij. Med njimi UL, Agencija RS za okolje, CERN Ženeva, Univerza v Washingtonu in Univerza Queen Mary London.

Urednik portala Student.si

VIRUNG
Prejšnji članekProstovoljci opravili več kot 7 milijonov ur prostovoljnega dela
Naslednji članekMagnetne table bodo izboljšale tvoje učenje

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.