Prve podrobnosti IKEA Slovenija

K nam, poleg že ene trgovske novitete (Primarka seveda), prihaja še en trgovec, ki bo namesto oblačil ponujal bogato izbiro dobro oblikovane in funkcionalne opreme za dom po nižjih cenah. Pri IKEI pravijo, da poslujejo v skladu s svojo vizijo, ki pravi: »Ustvariti boljši vsakdan za mnoge ljudi«. To jih vodi tudi v skrbi za njihove kupce in zaposlene. Pravijo, da so drugačni in preprosti, ne pozabijo pa niti na skrb za okolje. Pa poglejmo, kako se njihove vizije in vrednote kažejo pri nas.

Kaj IKEA prinaša?

Končno je zaživela spletna stran IKEA Slovenija, kjer lahko najdemo kar nekaj informacij o slovenski verziji te trgovine. Datum odprtja sicer še ni znan, vendar vseeno že ponujajo kar nekaj podrobnosti.

Gremo kar po vrsti.

Leta 2008 je bilo ustanovljeno podjetje IKEA Slovenija. Nato so postopoma od septembra 2014, ko IKEA in Mestna občina Ljubljana (MOL) podpišeta Memorandum o soglasju, podirali še ostale mejnike. Nakup zemljišča, oddaja vloge za izdajo okoljskega soglasja pri Agenciji Republike Slovenije za okolje, pridobitev veljavnega okoljskega in gradbenega soglasja, vse do začetka leta 2018, ko se pričnejo prva rušitvena dela. Pa še ni bilo konec – junija 2018 IKEA poda vlogo za spremembo občinskega prostorskega načrta MOL z namenom pospešiti gradnjo trgovine in tako mesec kasneje zaključi rušitvena dela. Kaj je sledilo? Septembra 2018 so morali pri IKEI MOL-u predložiti prometno študijo in strokovno okoljsko mnenje, ki sta pokazala, da predlagana sprememba ne bo imela negativnih posledic za prometni tok na izbranem območju, pet mesecev kasneje MOL odobri pobudo za spremembo občinskega prostorskega načrta, da je lahko IKEA na Ministrstvo za okolje in prostor oddala vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za začetek gradnje trgovine in v avgustu 2019 podpisala pogodbo o komunalnem opremljanju z Mestno občino Ljubljana in s strani Ministrstva za okolje in prostor pridobila gradbeno dovoljenje za izgradnjo svoje prve trgovine v Sloveniji.

Podjetje IKEA je tako prehodilo že precejšnjo pot, ki vodi k zastavljenemu cilju. Kaj nam na tej točki obljubljajo?

Lokacija trgovine bo v ljubljanskem BTC Cityju. Zaradi lege bo obiskovalcem omogočala enostaven dostop do trgovine s sredstvi javnega prevoza, kolesom ali peš. Niso pozabili niti na bližino avtoceste.

Pravijo, da bo trgovina IKEA Ljubljana trajnostno naravnana, s pozitivnim vplivom na okolje in skupnost. To bodo dosegli tako, da bodo že med izgradnjo izvajali nadzor gradbenega procesa s pomočjo inteligentnega sodobnega sistema za upravljanje gradnje, uporabljali bodo trajnostne gradbene materiale iz lokalnega in regionalnega okolja, pričeli pa bodo tudi z zaposlovanjem lokalnih zaposlenih. Med obratovanjem pa bodo kar 80 – 90 % potrebne energije za delovanje, pridobili iz obnovljivih virov, za ogrevanje bodo uporabili geotermalno energijo, ločeno bodo zbirali 23 različnih vrst odpadkov, imeli bodo čistilno napravo, za splakovanje stranišč bodo uporabljali deževnico in pa imeli kar 30 % več oken (od predpisanih normativov), za boljši izkoristek dnevne svetlobe in lažje uravnavanje temperature.

Skladišče i IKEI

Poleg celotne ponudbe kar 9.500 izdelkov za opremo doma bodo ponujali še:

  • zaposlitev za približno 300 oseb,
  • restavracijo s 450 sedeži,
  • IKEA Food,
  • prodajalno švedske hrane,
  • 1.000 parkirnih mest – od katerih jih bo 10 namenjenih električnim vozilom in bodo opremljena s 5 polnilnimi postajami,
  • novo postajo sheme mestnih koles »BicikeLJ« v neposredni bližini.

Podjetje IKEA bo v izgradnjo trgovine v Ljubljani vložilo skoraj 90 milijonov evrov.

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članek76. Beneški filmski festival: Joker začenja pot nagrad
Naslednji članekHuawei lansiral nov hibridni router s sateliti

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.