76. Beneški filmski festival: Joker začenja pot nagrad

V Benetkah je potekal 76. filmski festival. Tudi letos so se zvezde sprehodile po rdeči preprogi in si ogledale filme v »tekmovanju« za letošnje nagrade.

Nagrajenci

Glavno nagrado za najboljši film je prejel film Joker, režiserja Todda Phillipsa, ki je znan po režiji filmov Prekrokana noč (Hangover). Glavno vlogo po poročanjih mojstrsko in v stilu velikanov odigra Joaquin Phoenix. Nagrada za najboljšo žensko vlogo je šla v roke Ariani Ascaridi, francoski igralki iz filma Gloria Mundi. Italijanski igralec Luca Marinelli pa je dobil nagrado za najboljšo moško vlogo v filmu Martin Eden.

Joaquin Phoenix in režiser Todd Phillips
Joaquin Phoenix in režiser Todd Phillips.

Malce kontroverznosti (ne) škodi

Veliko kritikov in gledalcev pravi, da film Joker ni bil najboljši film na tem festivalu. Vsi pravijo, da je film odličen a vsekakor ne najboljši. Medtem pa je film Marriage story, v katerem fenomenalno igrata Scarlett Johansson in Adam Driver, čisto spregledan.

Scarlett Johansson in Adam Driver
Scarlett Johansson in Adam Driver.

Tudi sam pa sem razcepljen pri izbiri glavne nagrade za režiserja, ki jo je dobil Roman Polanski. Režiser poznan po škandalu z nadlegovanjem mladoletnic ,kar je tudi sam priznal. Zgodilo se je pred nekaj desetletji pa vseeno poznamo toliko primerov, ko so že samo obtožbe brez dokazov našle krivca, ki nima več prihodnosti v svetu filma. Lahko pa se gleda samo njegov film Obtožujem in vidiš, da je mojster režiserskega poklica.

Film Romana Polanskega
Film Romana Polanskega.

Predigra Oskarjev

Beneški filmski festival moramo vzeti kot napoved pred nagradami Oskar, ki bodo v začetku leta 2020. In pozorni bomo na vse zmagovalce letošnjega festivala in tudi tiste, ki niso dobili nagrad ampak le odlične ocene.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekŠtudent v Gambiji: na pot s čim manjšimi stroški
Naslednji članekPrve podrobnosti IKEA Slovenija
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.