Prvi november in 9,45 milijonov nagrobnih sveč

lot of bright, colorful candles standing on graves in the cemetery at night
Foto: JeanRee iz iStock

Prvi november je dan, ko se spomnimo naših pokojnih. V Sloveniji se na pokopališčih prižge veliko število sveč, ki pa po nekaj dneh postanejo le še odpadek. Kljub temu pa je to tradicija, ki je ne bo tako lahko spremeniti, kaj šele, da bi jo končali. Kaj pri vseh teh svečah pravi statistika v Sloveniji? Koliko sveč kupimo na leto?

Dan mrtvih je slovenski državni praznik

Dan spomina na mrtve je državni praznik, ki ga v spomin na umrle obeležujemo 1. novembra. Na ta dan in večino okoliških se ljudje množično zgrinjajo na pokopališča in tam prižigajo sveče, prinašajo šopke rož, vence, ikebane in druga obeležja. Po vsej Sloveniji potekajo žalne slovesnosti, verski obredi in različni dogodki.

  • V Sloveniji smo leta 2021 kupili 4067 ton nagrobnih sveč.
  • V Sloveniji smo leta 2021 kupili 9,45 milijonov nagrobnih sveč.
  • V Sloveniji smo leta 2021 kupili 4,48 nagrobne sveče na prebivalca.

Pomembno je poudariti, da se letna količina kupljenih nagrobnih sveč zmanjšuje. V primerjavi z letom 2010 je količina v preteklem letu manjša za približno 40 odstotkov. Prav tako se je zmanjšala za 3 odstotke.

Female lights candle to put on a grave
Foto: aja84 iz iStock

Pazimo, kaj počnemo z nagrobnimi svečami

Odpadne nagrobne sveče (kot številne druge stvari, ki jih kupujemo) same po sebi niso nevaren odpadek. Posledice njihovega zbiranja skladiščenja in obdelave so škodljivi vplivi na okolje, predvsem emisije v zrak, vode, povzročanje hrupa, emisije izpušnih plinov pri transportu odpadnih nagrobnih sveč in nastajanje odpadkov.

Na opozorimo, da morajo biti obiskovalci pokopališč pri uporabi biorazgradljivih sveč pozorni, da se njihove (biorazgradljive) ostanke po uporabi zavrže v zabojnik za biološke odpadke.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekAsta Vrečko ob dnevu reformacije: »Kadar prilaščanje javnega prestopi meje, se rodi odpor«
Naslednji članekPrilagoditve bodo tudi na maturi 2023, katere pa?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.