Asta Vrečko ob dnevu reformacije: »Kadar prilaščanje javnega prestopi meje, se rodi odpor«

Ministrica dr. Asta Vrečko ob dnevu reformacije 2022
Ministrica dr. Asta Vrečko ob dnevu reformacije 2022 Foto: on gov

Ob dnevu reformacije je bila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko slavnostna govornica na proslavi. V Linhartovi dvorani v Cankarjevem domu je med drugim poudaril pomen javnih medijev v času digitalizacije.

Pomembnost demokratičnih načel na dan reformacije

Ob dnevu reformacije, ki obeležuje spomin na kulturno, politično in versko gibanje v 16. stoletju, je potekala tudi proslava. Na spomin na prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku, ki jo je izdal Primož Trubar, je bila kulturna ministrica slavnostna govorka. »Zavedamo se pomembnosti demokratičnih načel, ki so jih začeli uveljavljati prav reformatorji. Danes na podoben način potrebujemo pogum in odločnost, da zagovarjamo pravice, zlasti manjšinskih in marginaliziranih skupin in jih na ta način, z zapisovanjem njihovih neodtujljivih pravic, ščitimo. Razlika med izreči in zapisati je tudi danes, v času lažnih novic in alternativnih dejstev, še kako pomembna,« je poudarila ministrica.

Pomen dostopnosti vsebin v slovenskem jeziku, preprečevanja priviligiranja posameznih družbenih skupin nad drugimi, zaščite jezika z ustrezno zakonodajo in izražanje.

Old Book
Dan reformacije v Sloveniji Foto: inkret iz iStock

Svobodno izražanje in strah v družbi

»Svoboda se začne z zagotavljanjem blaginje, dostopnostjo izobrazbe in standardi medosebnega spoštovanja v družbi. Šele v družbi, ki ji ne vlada strah, kjer ima vsak otrok dostop do šole in je s strani države poskrbljeno za ostarele in obnemogle, kjer imajo pripadniki manjšin enake pravice kot večina, šele v taki družbi so govorci in govorke dovolj svobodni, da v svojem jeziku razvijajo misel in z njo razvijajo svoj jezik in družbo. To zaupanje lahko ponovno zgradimo le tako, da ne zavajamo prebivalstva z napačnimi, pomanjkljivimi ali celo lažnimi informacijami. Prav zato je nujno, da ohranimo naša javna občila javna in neodvisna,« je povedala ministrica dr. Asta Vrečko.

Zaključne besede govora ministrice ob proslavi pa so bile: »Imamo demokratično družbeno ureditev, v kateri je lahko slišan glas vsakogar. Glas skupnosti, ki je kritično misleča, ki prepozna zavajanja in ne naseda lažem. Skupnosti, ki še kako dobro razume izraz javno in ki bo javno s svojim glasom tudi ohranila in zaščitila, saj iz lastne zgodovine ve, da kadar prilaščanje javnega prestopi meje, se rodi odpor. Iz odpora so se vendar rodile tudi protestantske ideje

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOcena filma: Pr’ Hostar 2 ‰
Naslednji članekPrvi november in 9,45 milijonov nagrobnih sveč

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.