Prvič v zgodovini samostojne Slovenije aktiviran 9. člen

Omejitev gibanja v Ljubljani, na Bledu in okolici Brda v Kranju. Tak sklep je sprejela vlada za danes in jutri (5. in 6. oktober), so sporočili po dopisni seji. S sklepom je policiji naložila, da z odredbo omeji ali prepove gibanje na območjih omenjenih mest. Razlogi za to so napovedi množičnih protestov, ki bi sovpadali z neformalno večerjo voditeljev EU, ki bo potekala na Brdu pri Kranju. Sklep bo objavljen v uradnem listu, z odredbo pa se bo prvič v zgodovini samostojne Slovenije aktiviral tudi 9. člen.

Odredba vlade, ki omejuje gibanje na določenih mestih

Poslanci SDS-a so v Državnem zboru pozvali k prepovedi organiziranja shodov na območju Ljubljane. Že pri koncu preteklega tedna je take omejitve omenil tudi notranji minister Aleš Hojs. Zakaj se je vlada odločila za omejitve gibanja danes in jutri?

V Slovenijo prihajajo voditelji držav Evropske unije in Zahodnega Balkana, ki se bodo sestali na Brdu pri Kranju. Zasedanje oziroma večerja z voditelji EU bo potekala v torek, z voditelji Zahodnega Balkana pa v sredo. Težave naj bi se pojavile zaradi napovedi stranke Resni.ca in njenega predsednika Zorana Stevanoviča, ki napoveduje proteste in blokade cest. Zaradi tega se je včeraj tudi sestal s predsednikom države Borutom Pahorjem, a ni prišlo do dogovora. Pred tednom dni so protestniki na shodu, organiziranem s strani omenjene stranke, v Ljubljani zablokirali promet. Razgnani so bili s pomočjo vodnega topa.

Policija uporablja vodne topove za razkropitev protestov

Odredba dokončna, a z možnostjo pritožbe

Odredba vlade je dokončna, a je nanjo možno vložiti tožbo na upravno sodišče. Le to bo o odredbi odločalo prednostno, prav tako bo prednostno odločanje vrhovnega sodišča o morebitni pritožbi zoper sodbe upravnega sodišča.

O napovedih omejevanja gibanja in ostrejših prijemov glede protestov poslušamo že vse od pretekle srede. Še več govora o tej debati je bilo v preteklih dneh na Twitterju in nekaterih pogovornih oddajah. V soboto pa sta v Ljubljani potekala še dva shoda. Pohod za življenje, shod nasprotnikov splava in protishod zagovornikov pravice do splava. Ločevala jih je policija. Primerjava mirnega shoda in »nasilnih« protestov je navdušila ministra, ki je na svojem Twitter profilu spisal spodnjo izjavo.

Kaj je 9. člen?

In smo pri devetem členu zakona ZNPPol. To je del zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki omogoča omejitve gibanja in zbiranja ob veliki verjetnosti hujšega kršenja javnega reda. Omejitve naj bi lahko bile enake kot med epidemijo covida-19. Točke člena lahko najdeš nekoliko nižje, vseeno pa naj policisti z odredbo ne bi dobili novih pooblastil (razen omejitev gibanja in prehajanja ljudi).

9. člen

(omejitve ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda)

(1) Ob veliki verjetnosti hujših kršitev javnega reda lahko Vlada Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: vlada) na predlog ministrice oziroma ministra, pristojnega za notranje zadeve (v nadaljnjem besedilu: minister) naloži policiji, da z odredbo:

  • omeji ali prepove gibanje na določenih območjih, določenih krajih ali na javnih mestih oziroma
  • prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja.

(2) Ukrep iz prejšnjega odstavka sme trajati največ sedem dni. Z izvajanjem ukrepa se preneha takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bil odrejen.

(3) Odredba iz prvega odstavka tega člena je dokončna. Zoper odredbo je dopustno vložiti tožbo na Upravno sodišče Republike Slovenije, ki o njej odloča prednostno. Vrhovno sodišče Republike Slovenije o pritožbi zoper sodbo Upravnega sodišča Republike Slovenije odloča prednostno.

Sodniški kljun

Na odredbo vlade se je odzvala tudi policija

»Policisti vse morebitne udeležence napovedanih shodov ponovno pozivamo, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov. Policija bo ves čas spremljala dogajanje na prostoru, kjer bo potekal javni shod, in ukrepe prilagajala trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem. V primeru morebitnih kaznivih dejanj ali prekrškov bo policija v skladu s svojimi pristojnostmi izvedla vse potrebne ukrepe.

Zaradi zagotovitve varnosti bo omejeno gibanje na določenih mestih. Območje shoda bo videonadzorovano. Opozarjamo, da na shode in prireditve ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov (npr. pirotehnična sredstva, palice, orodje). Zaradi varnosti udeležencem odsvetujemo, da na shod prihajajo z otroki.

Ob hujših in množičnih kršitvah policisti morajo ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda. V takih primerih morajo udeleženci zapustiti prostor, saj je le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in s tem tudi zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda.«

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPadli so Facebook, Instagram, Messenger in pridružene aplikacije
Naslednji članekKako izmuzljiv podatek je učinkovitost sesanja?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.