Rastline v tvoji študentski sobi? Seveda!

Gledaš svojo prazno sobo, pa ne veš, kaj bi jo poživilo. Mogoče plakat najljubše glasbene skupine? Ne, časi plakatiranja sob so mimo. Mogoče fotke tvojih najlepših spominov? Ni slaba ideja, imamo pa še boljšo rešitev, ki ne vpliva pozitivno samo na izgled sobe, ampak tudi na tvoje počutje – rastline!

Naj bodo velike ali majhne, zelene ali barvne, lončnice ali v vazi, rastline izboljšujejo kakovost zraka v tvoji sobi. Zrak v naših domovih naj bi bil zelo onesnažen, čeprav tega sami ne zaznamo. Rastline v svoje liste absorbirajo bakterije, ki jih tvoj dom sprejema od zunaj.

Rastline v sobi vplivajo tudi na tvojo produktivnost. Prvič zaradi zelene barve, ki spodbuja možgane, da razmišljajo bolj kreativno in inovativno, hkrati pa jih pomirja. Rastline vplivajo tudi na tvojo zbranost in ti pomagajo premagovati cele kupe snovi za izpite na faksu.

Poleg pozitivnih učinkov na mentalno zdravje pa rastline dobro vplivajo tudi na tvoje fizično zdravje. Snovi, ki jih rastline izločajo v zrak, pomagajo pri boljšem spancu in zmanjšanju stresa, kar vpliva na tvoj imunski sistem. Na Norveškem so to dokazali tudi s posebno raziskavo, v kateri so ugotovili, da se je pri ljudeh, ki imajo v svojih domovih rastline, stopnja bolezni zmanjšala za kar 60 %. To je tudi razlog, zakaj v mnogih bolnišnicah najdemo kar nekaj rastlin.

Vse zgoraj našteto pa seveda velja, če sami v to verjamemo. Rastline ne bodo čarobno pregnale prehlada, niti ti ne bodo same od sebe prinesle dobre ocene na faksu, bodo pa na dolgi rok pripomogle pri vsem tem.

Imaš še vedno pomisleke, povezane z lastno nezmožnostjo ohranjanja rastlin pri življenju več kot en mesec? Ne skrbi, pripravili smo nekaj napotkov glede rastlin, ki ne zahtevajo veliko pozornosti, še vedno pa imajo pozitivne učinke na tvojo sobo.

Kaktus

Različne vrste kaktusov.
Različne vrste kaktusov

Precej logična izbira, če si pozabljiv in se na svojo rastlino, kljub temu da je vedno na vidnem mestu, spomniš enkrat na mesec. Večina kaktusov potrebuje majhne količine vode, kar je popolno za pozabljivce. Pozimi jih ni treba zalivati skoraj nič, poleti pa je priporočeno približno dvakrat na mesec. Toda kaktus izberi, če imaš v svoji sobi dovolj sončne svetlobe, saj jo potrebuje za pravilno rast.

Zamija

Zamija (Zamioculcas zamiifolia
Zamija (Zamioculcas zamiifolia)

Čudovita in preprosta tropska rastlina, ki izhaja iz vzhodne Afrike in Zanzibarja. Ima močne zelene liste, za rast pa ne potrebuje veliko sončne svetlobe, zato lahko z njo poživiš tudi najbolj temen kotiček svoje sobe. Zalivati jo je treba približno trikrat na mesec z majhnimi količinami vode, zato je odlična za začetnike.

Filodendron

Filodendrom
Filodendron

Tudi s filodendronom lahko v svojo sobo vneseš tropski duh. Je zelo odporen, zraste pa lahko tudi do dva metra. Poleti ga je treba zalivati vsaj dvakrat na teden, pozimi pa enkrat. Nekateri priporočajo tudi, da na vsake toliko časa iz ogromnih listov obrišeš prah in jih navlažiš z vodo.

Drevo življenja

Drevo življenja
Drevo življenja

Ime te rastline nam že veliko pove – je nadvse prilagodljiva in pod pravilnimi pogoji uspeva zelo dolgo. Zalivati jo je treba enkrat na teden z majhnimi količinami vode, za uspešno rast pa potrebuje malo več izpostavljenosti sončni svetlobi.

Za več informacij glede posameznih rastlin poišči najbližjo cvetličarno, rastline v sobi pa razporedi tako, da bo tebi najbolj privlačno in da bo popestrilo dolgočasne bele stene in prazne police.

Prejšnji članekS spektakularno zabavo je Severina predstavila novi album »HALO«
Naslednji članekZnani so rezultati ankete: Ali Huawei P30 Lite uteleša zahteve sodobne mladine?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.