Realstagram: trenutni trend ali korak v pravo smer?

Z vzponom Instagrama, influencerjev in lažne popolnosti na družbenih omrežjih, smo »običajni« ljudje ostali brez konkurence. Popolne poze, nenehna potovanja in ekipa fotografov za vsako fotografijo … s tem se pač ne moremo kosati. In zato je nastal #realstagram.

Kaj je to?

Realstagram je Instagram za »običajne ljudi«. Je opomnik, da niti vplivneži s tisoče sledilci niso zares popolni. Je dokaz, da še obstaja upanje tudi za nas in da nikomur ne uspe narediti popolne fotografije po samo nekaj poskusih.

Realstagram sestavljajo vplivneži, ki objavljajo odseke svojih vsakdanjih življenj, ki niso prav nič glamurozni. Objavljajo »Instagram vs. reality« fotografije, ki nam dajo vedeti, da je ena dobra fotografija na 100 posnetih zgolj slučaj in ne pravilo. Na realstagramu dekleta imajo celulit, strije, nimajo sixpacka in so po večerji napihnjena. Imajo akne, brazgotine in pore. Imajo malo špeha, ki smo ga v dobi Instagrama tako demonizirali, da je postalo prava redkost, da se ga vidi na fotografiji. Skratka, so normalna. In vzor marsikateri punci, ki je odraščala v Insta(nt) dobi in ima zato težave s samopodobo. Kajti, punca, ni važno, kaj narediš, nikoli ne boš izgledala kot Kylie Jenner … ker tudi sama ne izgleda tako.

Realstagram v fitnes industriji

Posebno v fitnes industriji je Instagram lahko zavajajoč. Na feedu vidimo fotografije smejočih influencerjev (oz. fitspo), ki vseskozi trenirajo in izgledajo brezhibno. Vedno imajo sixpack in nikoli jih ne prevzame skušnjava in pojejo pice ali si privoščijo meka. A vse več fitnes vplivnežev dokazuje, da ta slika sploh ni realna.

Tudi profesionalni športniki imajo celulit. Imajo strije. So napihnjeni. In predvsem: jejo normalno. Ko fitspoji grejo ven, ne naročijo vedno solatke s piščančjimi prsi – večino časa seveda ja, saj je pravilna prehrana ključni del dobre forme – a pici se ne odpoveduje nihče, prav tako tudi ne čokoladi.

Na tem področju se je oglasilo že mnogo vplivnežev, ki se s fitnesom ukvarjajo in naredilo korak v pravi smer. Ena takih je Hayley Madigan, ki je med drugim bivša tekmovalka v body buildingu. V svojih objavah nenehno opozarja na pasti profesionalnega športa, še posebej takega, ki temelji na izgledu, svojo platformo pa predvsem uporablja za širjenje pozitivnega sporočila glede vseh teles, glede sprejemanja samega sebe in seveda tudi dobrih idej za trening.

View this post on Instagram

“I switch from feeling amazing to then judging myself within seconds”⁣⁣ ⁣⁣ Something I hear regularly and also something I used to say to myself. ⁣⁣ ⁣⁣⁣ I admit that I struggled for years. I struggled to accept any imperfections I had because I wanted to be the best I could be all of the damn time … and it was exhausting ? I thought I wasn’t worthy unless I was as perfect as I could possibly be. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ I was so drained from continuously judging myself. From continuously hating parts of my body that I wanted to change. ⁣⁣⁣⁣ It took time, it took many ups and downs but what struck a cord with me was that I realised no one cares about the imperfections in my body as much as I cared about them so why did I spend time worrying? ⁣⁣ ⁣⁣⁣ The people around me that cared for me, loved me for who I was and not what my body looked like. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ People accepted me regardless of shape, size, cellulite, stretch marks, so why didn’t I accept myself? ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ To go from feeling amazing to feeling negative towards yourself within seconds is letting that self doubt creep in. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ How can we stop doubting ourselves? ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Can we be more grateful for what our bodies do for us on a daily basis? ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Why not work on becoming stronger … Mentally as well as Physically ?? ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Building resilience to your own negative thoughts is hard but we learn from our own mistakes and failures and that is what makes us stronger! ⁣⁣ ⁣⁣⁣ Practice the way you think about negative situations, don’t dwell, acknowledge the thoughts you have and then ??⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Give yourself some bloody credit! ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Because You’re amazing!! ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Go and tell yourself that! ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Shout it out! Shout it into the mirror! ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ People love confidence ??⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ People couldn’t give two sh*ts if you have some cellulite or stretch marks!⁣⁣ ⁣⁣⁣ People are attracted to happiness, energy, personality and laughter ??⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ Don’t waste time or energy worrying what others think especially if the odd person is being negative towards you … cut them out and move on with your head held high ??⁣⁣ ⁣⁣ Swimsuit: @inthestyle ⁣⁣ ⁣⁣ #HowMyHealthLooks #Instavsreality #letsbereal #feminism #youareaqueen #reality

A post shared by Hayley Madigan (@hayleymadiganfitness) on

Realstagram in svet mode

Tudi svet mode in street style blogov je nasičen s popolnimi fotografijami suhih manekenk, ki izgledajo popolno tudi ko ne pozirajo pred fotografi. In čeprav je medmrežje »spontanih« fotk res obširno, je večina tistega, kar vidiš na Instagramu, lažna. Mit, da vplivnice in manekenke vedno izgledajo brezhibno je zgolj to – samo mit. In kar nekaj vplivnic se je odločilo, da ga je vredno razbiti. Med njimi to delo odlično opravlja Rianne Meijer, ki že vrsto let poleg popolnih fotografij objavlja tudi tiste, ki niso prestale instagram testa.

View this post on Instagram

Cabrio instagram vs. reality ?? who can relate

A post shared by RIANNE MEIJER ? (@rianne.meijer) on

Triki, ki jih vplivneži uporabljajo za popolno pozo

Verjetno si do zdaj že ugotovil, da se na Instagramu vse vrti samo okoli popolnih insta-kotov. Želiš tudi ti popolno fotko, na kateri ne boš izgledal niti malo tako, kot izgledaš v resnici? I got you! Vplivnica, ki izpostavlja kote vplivnežev in zadnje čase dobiva vedno več spotlighta je Danae Mercer, ki na svojem profilu promovira self love in vse, kar se tiče pozitivnega odnosa do svojega telesa.

View this post on Instagram

FAKE HOURGLASS SELFIES : The standing version ⏳ Because my gosh this pose is popular at the moment, but you don’t need WAIST TRAINERS or WEIRD TEAS to get there. Don’t let any dodgy brands convince you otherwise. Here’s how influencers do it: ❣️ Lower camera and tilt it up. This makes longer leg lines ❣️Wedgie. Higher bikini is more flattering. ❣️POP into one hip. I’m not just leaning. I’ve actually physically popped my weight into it so I can really create an exaggerated hip shape. ❣️Cross the other leg over. You’ll see I actually have HIP DIPS and SADDLEBAGS (both totally human things) but this magically ‘eliminates’ them. ❣️Exhale. Squeeze core. Shoulders go back. ❣️Stand on tiptoe. ⌛️ BAM! Take the ‘effortless’ and ‘so relaxed’ selfie. ? Plus I’m also using the SIDE LIGHT from the window here to create more ab definition. So that’s the secret. It’s very uncomfortable and looks ridiculous getting into, but at least there’s no waist slimming wraps and wild detoxes required. Trust me, those things are never, ever required. Even when insta-ads say otherwise. Just a lil reminder today that social media isn’t real. You got this. x Swimwear @calirae.co #instavsreality #instagramvsreality #slimthicc #hourglassbody #selflove #selfacceptance

A post shared by Danae | Angles + Self Love (@danaemercer) on

Kako se pa pri vsem tem počutijo fantje?

Saj ne, da bi nas zares zanimalo, ampak vseeno. Malo za šalo, malo zares. Kako se počutiš, če si več let preživel prepričan, da »popolno dekle« brez strij, celulita, s popolno zadnjico in velikimi joški nekje obstaja, zdaj pa ugotavljaš, da je vse zgolj insta-iluzija?

Za mnenje sem povprašala člana ekipe, ki sta svoje mnenje z veseljem delila z mano. In spoznala sem, da imamo v ekipi same super fante!

»Osebno se mi zdi, da je taka aktivnost koristna, saj pripomore uravnoteženosti vsebin na družbenih omrežjih. Zdi se mi da je prav da pokažemo »pravo« žensko telo in pa tudi umetniško plat prikaza popolnega telesa. Kontra teh perfektnih ženskih teles bo marsikatero mlado dekle rešilo pred ogromno samokritike in oglaševalske manipulacije. Je pa res, da veliko ljudi zna te objave uporabljati za pridobivanje SJW (social justice warrior) plus točke ali pa celo za služenje denarja, kar pa se mi zdi oporečno, saj bi s tem objave izkoriščali za prodajo sebe ali pa produkta, ne pa se borili za prikaz realnosti in zmanjšanje pritiska na izgled posameznice.«

 

»Med scrollanjem po Instagramu se mogoče prevečkrat vidi res prevelik vpliv »ideje o telesih«, ki ga ustvarjajo prav družbena omrežja, filmi in glasba. Da je oziroma mora biti vse popolno, brez gub, strij ali preveč nečesa. Osebno se večkrat ustavim na kakšni sliki, ki bi spadala v kategorijo realstagrama kot pa ostalih, ker za tem nekaj je. Nek zapis ali zgodba, ki te lahko navdihnejo. A je možno, da včasih vplivneži popularnost realstagrama uporabijo za svojo korist? Vsekakor možno, ampak a lahko zamerimo tistim, ki niso sigurni v svoj izgled in telo? Sploh ne, ampak obenem vemo, da na koncu ta zunanja lepota ne pomeni nič. Če že zgradiš svoj »imidž« na nečem, naj bo to resnica. Se mi zdi dobro, da influencerji pokažejo prava telesa in s tem povejo, da je to tisto, kar je normalno. Če bi rekel na kratko, bi bilo pa: ne verjet vsemu, kar vidiš na internetu.«

Kaj pa ti meniš o realstagramu? Katere profile rad spremljaš? Zaupaj nam v komentar!

Prejšnji članekNormal People: serija, v katero se zaljubiš
Naslednji članekPrihodnost mobilne produktivnosti s prenosnim računalnikom MateBook X Pro

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.