Referendum o vodah: Velika večina PROTI

Včeraj so državljani Republike Slovenije odločali o usodi novele zakona o vodah, ki jo je vlada predstavila 30. marca 2021. Referenduma se je udeležilo dobrih 781 tisoč volilnih upravičencev, kar predstavlja 45,99-odstotno udeležbo. Po 99,9 odstotkih preštetih glasovnic je proti glasovalo 677.119 (86,6 %), za pa 104.793 (13,4 %) volivcev.

za / proti referendum
Prikaz preštetih glasov “za” in “proti”.

Referendum na pobudo gibanja Za pitno vodo

Pobuda za včerajšnji referendum je nastala na podlagi 50.000 zbranih podpisov za preklic novele zakona o vodah, ki jih je 19. maja 2021 zbralo gibanje Za pitno vodo. Včeraj je tako potekal 25. referendum v samostojni Sloveniji, referendumsko vprašanje pa se je glasilo: »Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?« Volivci so tako izrazili izbiro »za« ali »proti«.

Uradno poročilo bo izdano septembra

Kljub temu da se je večina volivcev referenduma udeležilo ravno v nedeljo, je bilo možno svoj glas oddati že isti teden. Zbiranje dobrih 339 tisoč glasov proti je bilo namreč na določenih lokacijah mogoče že v torek, sredo ali četrtek. Poleg do sedaj preštetih glasovnic je v tem trenutku naloga okrajnih volilnih komisij, da v prihodnjih tednih preštejejo še preostale glasove, saj je bilo glasovanje možno tudi po pošti iz Slovenije in iz tujine. Uradno poročilo o izidu referenduma bo tako izdano šele okoli 7. septembra.

Največ volivcev v Ljubljani, najmanj na Ptuju

Največ volivcev je bilo prisotnih v volilni enoti Ljubljana center (49 %), najmanj pa na Ptuju (36,8 %). Novelo so sicer prepričljivo zavrnili v vseh osmih volilnih enotah, kjer pa je predvsem izstopal okraj Koper 1. Tam je bilo namreč »proti« noveli 93,5 % volivcev, medtem ko jih je največji delež »za« glasoval v Ribnici (26,5 %).

Prejšnji članekKam na izlet?
Naslednji članekZ avtobusi brezplačno na Pohorje!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.