Kam na izlet?

 1. Most na Soči

Most na Soči je kraj, pri katerem se reka Soča za trenutek ustavi in pusti, da občudujemo njeno izjemno barvo. Zaradi hidroelektrarne se je namreč ustvarilo akumulacijsko jezero, okoli katerega je speljana pešpot, po kateri se lahko sprehajaš in uživaš v lepotah smaragdne lepotice.

 1. Zelenci

Zelenci so naravni rezervat, v katerem so svoj dom našle številne rastlinske in živalske vrste. Glavna atrakcija te destinacije je zagotovo jezero modro-zelene barve, iz katerega vrejo številni čisti izviri.

 1. Slap Kozjak

Do dveh slikovitih slapov, Malega in Velikega Kozjaka, te popelje sprehajalna pot, ki je prijazna tudi za tiste, ki niso v najboljši telesni formi. Večji od bratov velja za najbolj slikovit slovenski slap, zato je zagotovo vreden ogleda.

 1. Divje jezero

Jezero se skriva pod stenami Črnovrške planote in je povezano z zapletenim svetom podzemnih voda. Gladina je ponavadi mirna, ob obilnem deževju pa jo močno vzvalovijo velike količine vode, ki prihajajo na površje. Do Divjega jezera se lahko odpraviš peš ali s kolesom.

 1. Bohinjsko jezero

Največje stalno in naravno jezero v Sloveniji poleg svoje lepote nudi tudi številne vodne aktivnosti, od kopanja do supanja. Krožna pešpot vsakemu obiskovalcu omogoči, da si jezero ogleda z vseh strani.

Kip kozla v Bohinju

 1. Škalsko jezero

Nastanek jezera je posledica izkopavanja lignita v velenjskem rudniku in ugreznin, ki so ob tem nastale. Obkroža ga pešpot, posejana s številnimi učnimi tablami in rekreacijskimi napravami.

 1. Izvir Rakitnice

Do tega skritega bisera se je treba nekoliko sprehoditi, a je nagrada na cilju zagotovo vredna hoje. Turkizna barva vode in naravni mir sta popolno nasprotje mestnemu vrvežu, zato se ob izviru Rakitnice lahko spočijemo od vsakdana.

 1. Izvir Ribnice

Pot reke Ribnice se začenja pri dveh kraških izvirih. Sprehod ob reki, ki ob sončnem vremenu kaže odtenke turkizne barve, je pravo doživetje v neokrnjeni močvirski naravi.

 1. Podpeško jezero

Ta naravni biser na obrobju Ljubljanskega barja je majhno, vendar globoko jezero, ki je skoraj popolnoma okrogle oblike. Poleti je urejeno manjše kopališče, v jezeru pa je mogoč tudi ribolov, seveda z ribolovno dovolilnico.

 1. Gradiško jezero

Ob umetno zajezenem jezeru je urejena 4,2 kilometra dolga rekreacijska pot, na kateri vas spremljajo številne race in labodi. Odpočijete se lahko kar na bližnjem travniku, na katerem piknik oprema ne bo odveč.

Predjamski grad

 1. Lepena – velika korita Soče in Šunikov vodni gaj

V dolini Lepene smo lahko priča številnim čudovitim biserom narave. Ob velikih koritih Soče je speljana pot, s katere je v globino možno občudovati smaragdno reko Sočo. Šunikov vodni gaj je zaporedje slapov in tolmunov reke Lepenjice, ki se raztezajo sredi neokrnjene narave, nahajajo pa se nedaleč stran od velikih korit.

 1. Otok ljubezni

Naravni otok, obdan z rečnim rokavom, se nahaja v neposredni bližini znamenitega plavajočega mlina na Muri. Legenda pravi, da se na otoku srečujejo zaljubljenci, zato bodi pozoren.

 1. Ribniki doline Drage

Za ta naravni spomenik sta značilni velika gostota in pestrost ptic. Ribniki so kot nalašč za lahkoten sprehod in občudovanje okoliške narave. Lahko si tudi prebereš učne table in tako izveš kakšno zanimivost o okolici.

 1. Sotočje Soče in Tolminke

Dve neokrnjeni reki se združita le nekaj sto metrov pred Mostom na Soči. Na sotočju je mogoče uživati na prodnatih obalah ali na mivki. Naravni ambient dveh čudovitih rek je kot naročen za piknik, druženje s prijatelji in oddih od vsakdanjih obveznosti.

 1. Kopališče podzemelj (Kolpa)

Eno izmed najlepših in najbolj urejenih kopališč na reki Kolpi se nahaja na območju Bele krajine. Del kopališča predstavlja travnato območje, del pa je betoniran. Na voljo sta še majhen splav in pomol.

Soline

 1. Sečoveljske soline

Krajinski park je posrečena zmes med preteklostjo in sedanjostjo. Ob pravem času lahko obiskovalci občudujejo tradicionalno pridobivanje soli, ki predstavlja posebno kulturno dediščino. Poleg samih solin je mogoče uživati tudi ob pogledu na različne vrste ptic, ki prebivajo na tem območju.

 1. Rakov Škocjan

Ta kraška dolina je z razlogom nominirana za uvrstitev na Unescov seznam Svetovne naravne dediščine. Po dnu Rakovega Škocjana teče potok Rak, ki s številnimi poplavljenimi travniki in visokimi stenami pričara pravi pravljični ambient.

 1. Soteska Predaselj

Ozka soteska navdušuje z navpičnimi stenami, med katerimi je ujeta reka Kamniška bela. Na pešpoti je občutiti prijeten hlad, ki je še posebno poleti zelo dobrodošel. Z najemom vodiča je mogoče priti tudi v notranjost soteske.

 1. Krajinski park Drava

Park vključuje staro strugo Drave in pokrajino ob njej. Med najbolj privlačnimi destinacijami so zagotovo stara struga, studenčnice z izviri in poplavni gozdovi. Park ponuja različna doživetja in naravne lepote ter je dom številnih redkih živalskih in rastlinskih vrst.

 1. Otočec

Kraj ponuja številne atrakcije, tako naravne kot kulturne. Reka Krka objema otoček, na katerem je grad, ki je prava paša za oči. Sredi vode je tudi grajski park, po katerem se lahko sprehajaš in občuduješ lepote Krke.

Prejšnji članekZnani so rezultati mature!
Naslednji članekReferendum o vodah: Velika večina PROTI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.