Rektor UL dr. Gregor Majdič: »Samo izmenjava oziroma privabljanje študentk, študentov iz Afrike v Evropo ni ustrezen ukrep

Rektor UL Gregor Majdič na okrogli mizi ob srečanju predstavnikov univerzitetnih mrež
Rektor UL Gregor Majdič na okrogli mizi ob srečanju predstavnikov univerzitetnih mrež

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič se je s koncem junija udeležil srečanja evropskih univerzitetnih mrež v Versaillesu (Francija). Na zaključnem dogodku francoskega predsedovanja Svetu Evropske Unije je rektor UL spregovoril kot zastopnik univerzitetne mreže EUTOPIA. Kaj je povedal rektor Univerze v Ljubljani?

Rektor UL na srečanju evropskih univerzitetnih mrež

Srečanje evropskih univerzitetnih mrež je bil zaključni dogodek francoskega predsedovanja Svetu Evropske unije, v okviru katerega je Francija veliko pozornosti namenila prav visokošolskemu izobraževanju in krepitvi evropskih univerzitetnih mrež. Rektor UL dr. Majdič je na srečanju zastopal univerzitetno mrežo EUTOPIA, katere članica je tudi UL in ki je bila prepoznana kot ena uspešnejših evropskih univerzitetnih mrež med skupno 41 takšnimi mrežami.

Na zaključni okrogli mizi so sodelovali tudi vodja enote za visoko šolstvo pri Generalnem direktoratu za izobraževanje, mladino, šport in kulturo Evropske komisije Vanessa Debiais-Sainton, predsednik Univerze v Pauu in regiji Adour (Francija) ter predstavnik evropske univerzitetne mreže UNITA Laurent Bordes, rektor Univerze v Buenos Airesu (Argentina) Alberto Barbieri, predsednik Univerze v Pretorii (Južna Afrika) in predsednik afriške univerzitetne zveze ARUA Tawana Kupe, predstavnik tajskega ministrstva za visoko šolstvo Romyen Kosaikanont, predsednik Univerze Rice (ZDA) David Leebron, predsednik Rektorske konference Maroka Azzeddine El Midaoui.

Govor rektorja prof. dr. Gregorja Majdiča o pomenu evropskih univerz v svetu

»Internacionalizacija, ki poteka znotraj evropskih univerzitetnih mrež in temeljito nadgrajuje dosedanjo visokošolsko internacionalizacijo, je zelo pomembna znotraj Evrope, saj imamo vizijo, da bodo mreže lahko omogočile resnično prost pretok študentk, študentov med univerzami in enostavno priznavanje opravljenih obveznosti (med članicami posamezne mreže),« je poudaril rektor UL prof. dr. Gregor Majdič. Na okrogli mizi so spregovorili o pomenu evropskih univerzitetnih mrež pri krepitvi odnosov znotraj držav Evropske unije in akademske diplomacije pri širjenju evropskih vrednost v države zunaj meja Evrope.

»Samo izmenjava oziroma privabljanje študentk, študentov iz Afrike v Evropo ni ustrezen ukrep, saj neizogibno vodi v beg možganov, ker najboljši ostanejo v Evropi. Zato si moramo prizadevati za pomoč pri izgradnji visokošolskega ekosistema, ki bo omogočal ustrezno izobrazbo prebivalk in prebivalcev afriških držav v sami Afriki in jih bo na tak način opolnomočil pri razvoju njihovih držav. Tu pa lahko veliko naredijo prav univerzitetne mreže s svojim velikim akademskim, strokovnim in administrativnim kadrovskim bazenom znotraj posameznih mrež,« je še dodal rektor Univerze v Ljubljani.

Slednji del govora se je navezoval predvsem na vlogo univerzitetnih mrež pri resnični pomoči manj razvitim delom sveta. Omenjena je bila predvsem Afrika, a ne s humanitarno pomočjo, temveč s pomočjo pri izgradnji njihovega visokošolskega ekosistema. To bi naslavljalo številne globalne težave, vse od migracij do klimatskih sprememb.

Rektor Univerze v Ljubljani spregovoril o pomenu evropskih univerzitet v svetu
Rektor Univerze v Ljubljani spregovoril o pomenu evropskih univerzitet v svetu Foto: on vf.uni

Urednik portala Student.si

VIRUL
Prejšnji članekMenstrualni cikel na pametnih urah: Katere ponujajo to možnost?
Naslednji članekVlada RS je NVO-jem podelila več kot 140 milijonov evrov

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.