Menstrualni cikel na pametnih urah: Katere ponujajo to možnost?

pametna ura na desnem zapestju
Foto: Luke Chesser / Unsplash

Funkcija za sledenje menstrualnemu ciklu na pametnih urah deluje podobno kot temu namenjene aplikacije na pametnih telefonih. Največja prednost pametne ure je, da lahko na hitro preveriš ali vneseš podatke kar na zapestju. Poleg tega lahko na enem mestu primerjaš cikel z ostalimi zdravstvenimi parametri, ki jih beleži ura.

Te funkcije nimajo vse pametne ure, zagotovo jo ponujajo novejše različice Applove, Samsungove, Fitbitove in Garminove ure.

Menstrualni cikle z Apple in Samsung napravami

Na Applovi uri je mogoče uporabljati Applov Cycle Tracking (Spremljanje cikla), ki je nanjo že vnaprej naložen, na Samsungovi pa Women’s Health (Žensko zdravje). Zabeležiš lahko datume menstruacije, simptome, spolno aktivnost in ostale podatke. Ura te opozori o prihodu menstruacije in ponuja vpogled v podatke prejšnjih ciklov. Podatke lahko vnašaš v z uro povezano aplikacijo na telefonu (Health na iPhonu oziroma Samsung Health), še lažje pa neposredno na uri. Tako na Applovo kot na Samsungovo uro si lahko naložiš tudi katero drugo aplikacijo.

oseba uporablja telefon v rokah
Foto: Jonas Leupe / Unsplash

Menstrualni cikle na napravi Fitbit

Na Fitbitovo uro se ne da vnašati podatkov o menstrualnem ciklu, so pa na voljo za vpogled v razdelku Menstrual Health (Menstrualno zdravje). Podatke vneseš prek aplikacije Fitbit na telefonu, ki jo povežeš s pametno uro.

Menstrualni cikel z Garmin napravami

Garminove ure so primerne za športnike. Poleg osnovnih funkcij, ki jih ponujajo prejšnje tri ure, funkcija Menstrual Cycle (Menstrualni cikel) ponuja smernice glede prehrane, treninga in splošnega zdravja. Aplikacija na primer ponuja informacije glede tega, kateri dodatki so lahko koristni pri ustavljanju krčev v trebuhu.

Ura ponuja tudi poglobljeno sledenje nosečnosti. Noseče uporabnice lahko najdejo informacije o smernicah glede velikosti in teže svojega otroka ter zabeležijo simptome, glukozo v krvi in gibanje dojenčka. Aplikacija ponuja tudi pojasnila, kako lahko nosečnost vpliva na druge Garminove meritve in funkcijo vadbe.

Podatke lahko vnašaš prek aplikacije Garmin Connect na kompatibilni napravi ali prek spleta (Garmin Connect Web).

ženska drži palico z utežmi v fitnesu
Foto: John Arano / Unsplash

Pred uporabo premisli o tem

Zavedati se moraš, da gre za občutljive zdravstvene in zasebne podatke, vključno s podatki o spolni dejavnosti. Preden se odločiš, da svoje podatke posreduješ tretji osebi, premisli o varovanju zasebnosti ponudnika aplikacije in katere podatke boš vnašala v sledilnik.

Poleg tega so tovrstne aplikacije priročne za sledenje ciklu, načrtovanju spolnosti in pridobivanje informacij, vendar podatki niso dovolj zanesljivi, da bi služili kot edina oblika kontracepcije.

VIRThe Verge
Prejšnji članekBi rad pridobil praktične izkušnje in znanje v delovnem okolju?
Naslednji članekRektor UL dr. Gregor Majdič: »Samo izmenjava oziroma privabljanje študentk, študentov iz Afrike v Evropo ni ustrezen ukrep

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.