S to aplikacijo preveri, ali vohunijo tudi za tvojo napravo

V začetku tedna je pretresla informacija, da naj bi razne vlade vohunile za svojimi državljani, predvsem za aktivisti, novinarji in pravniki.

Kot poročajo tuji mediji, je oblastem, predvsem avtoritarnim, vohunjenje omogočila programska oprema Pegasus. Slednjo naj bi jim prodala izraelska družba NSO Group, ki pa očitke zanika in trdi, da je vohunska oprema namenjena le za uporabo proti kriminalcem in teroristom.

Ogroženih več kot 50.000 oseb

računalniška koda na ekranuPegasus deluje tako, da vdre v telefon in z njega ukrade vse informacije, tudi z družbenih omrežij. Na ta način je bilo razkritih več kot 50.000 telefonskih številk oseb, za katere naj bi se stranke družbe NSO zanimale že pet let.

Afero Pegasus sta razkrili nevladni organizaciji Forbidden Stories in Amnesty International skupaj s 17 mediji, med njimi tudi Guardian in Washington Post.

Analiza pa je pokazala vsaj 10 vlad, ki naj bi bile stranke izraelskega podjetja NSO. To so Azerbajdžan, Bahrajn, Kazahstan, Mehika, Maroko, Ruanda, Savdska Arabija, Madžarska, Indija in Združeni arabski emirati.

Aplikacija za ugotavljanje okuženosti naprave s Pegasusom

Nevladna organizacija Amnesty International je ob tem razkritju objavila orodje Mobile Verification Toolkit, s katerim lahko uporabniki ugotovijo, ali so bili tarča Pegasusa.logo Amnesty international

Orodje, ki deluje tako na napravah iOS kot Android, išče namige, ki pokažejo, ali je bila naprava okužena s Pegasusom.

Orodje je enostavno za uporabo, zato je primerno tudi za uporabnike z osnovnim znanjem.

Prejšnji članekTujka Claudie Durastanti: Smo sploh lahko kje zares doma?
Naslednji članekMorski psi vohajo, tako kot mi slišimo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.