Morski psi vohajo, tako kot mi slišimo

Nova raziskava je ugotovila, da morski psi vohajo stereo.

Morski psi sodijo med najboljše plenilce živalskega kraljestva. Legende pravijo, da lahko zavohajo kapljo krvi v oceanu nekaj kilometrov daleč. To ni čisto res, še vedno pa je njihova sposobnost voha fascinantna in dosega meje fizično mogočega.

Morski psi in boje
vir: eroGAG na Facebooku

Kako vohajo

Vsaka nosnica morskega psa ima dva vhoda. Skozi enega voda vstopa, drugega izstopa, medtem pa potuje mimo čutnic, ki zaznavajo vonj. Nos morskega psa tako ni del respiratornega sistema kot pri ljudeh. Za to ima škrge. Nova raziskava pa je pokazala, kako zelo natančen in prefinjen je njegov voh. Ker ima dve nosnici, lahko zazna, v kateri je prej nekaj zavohal. Torej, če pol sekunde prej zavoha plen v desni nosnici kot v levi, se bo obrnil v desno. Če časovnega zamika ni, pomeni da plava naravnost proti cilju.

Podoben princip uporabljajo kače, ko s švrkom jezika po zraku preverijo, od kod prihaja vonj. Ljudje pa na takšen način slišimo in se orientiramo po zvoku. Če nas nekdo pokliče z leve, bo naše levo uho prvo in močneje zaznalo zvok in obrnili se bomo v levo. Temu se reče stereo ali prostorski sluh. Torej morski psi vohajo, tako kot mi slišimo.

Kako dobro vohajo. Smo v nevarnosti?

Vrnimo se k mitu o kaplji krvi, ki privabi morskega psa (bojda celo preko boj na plažah). Biologi vedo, da je to močno pretiravanje. Res je, da lahko zaznajo kri, če je ta v vodi v razmerju ena proti milijon. Vendar to je v praksi manj, kot se sliši. Predstavljajmo si naše mediteransko morje, katerega globina je v povprečju 240 metrov. V radiju 100×100 metrov bi morali v morje izliti 2 litra krvi, da bi jo morski pes sploh zaznal. Pa še to, če ne upoštevamo vseh ostalih vonjav in motečih ladij. Poleg tega človek izkrvavi pri izgubi dveh litrov krvi, tako da so morski psi v tem scenariju še najmanjši problem.

Če se tudi ti bojiš morskih psov, te morda ta posnetek pomiri. In pripravi do plavanja do boj.

Testing if Sharks Can Smell a Drop of Blood

Prejšnji članekS to aplikacijo preveri, ali vohunijo tudi za tvojo napravo
Naslednji članekKam po končanem študiju?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.