Kam po končanem študiju?

Pozdravljeni,

ravnokar sem zaključila dodiplomski študij socialne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Študij bom nadaljevala na podiplomskem študiju na Pedagoški fakulteti oz. na Fakulteti za socialno delo. Obenem, sem dobila tudi ponudbo za redno službo, zato me zanima, če bi zaradi sprejetja redne službe morala podiplomski študij plačevati, kljub temu, da sem na rednem programu?

Želim vam lep dan in se vam že vnaprej zahvaljujem za odgovor.

Pozdravljena,

področje študija ureja Zakon o visokem šolstvu (ZVis), ki v 69. členu določa, da iz statusa študenta izhajajo določene pravice in ugodnosti kot npr. pravica zdravstvenega varstva, subvencionirana prehrana, subvencioniran prevoz, subvencionirano bivanje, možnost štipendiranja, možnost dela preko študentske napotnice ter s tem povezane davčne ugodnosti pri dohodnini. Te pravice pa študentu NE pripadajo, če je študent zaposlen (ne glede na to ali za določen ali nedoločen čas), opravlja samostojno registrirano dejavnost, je vpisan v evidenco brezposelnih oseb pri Zavodu RS za zaposlovanje, je poslovodna oseba gospodarske družbe ali direktor zasebnega zavoda.

  1. člen(druge pravice in ugodnosti študentov)
    Študenti imajo ne glede na to, ali se študij izvaja kot redni ali izredni, pravice in ugodnosti, ki izhajajo iz naslova statusa študenta, kot jih določajo posebni predpisi, če niso v delovnem razmerjuali ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso vpisani v evidenco brezposelnih oseb pri pristojnem organu oziroma niso poslovodne osebe gospodarskih družb ali direktorji zasebnih zavodov.
    /…/

Potrebno pa je ločevati te pravice, ki iz statusa študenta izhajajo in sam status študenta oziroma pravico redno in brezplačno zaključiti študijske obveznosti. Študent ima v delovnem razmerju še vedno status študenta, vendar pa ne more koristiti pravic in ugodnosti, ki iz tega statusa izvirajo. Še vedno pa lahko naprej nemoteno študira in opravlja študijske obveznosti brezplačno.

Če se boš zaposlila, s trenutkom sklenitve pogodbe o zaposlitvi ne boš več mogla koristiti subvencionirane, prehrane, prevoza in bivanja, prav tako pa ne boš mogla več opravljati študentskega dela. Kljub zaposlitvi pa boš lahko neovirano opravljala študijske obveznosti. V kolikor se boš zaposlila, boš še vedno obvezno zdravstveno zavarovana. Ne sicer preko staršev na podlagi 1. odstavka 22. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), ampak na podlagi delovnega razmerja (1. točka 1. odstavka 15. člena ZZVZZZ). Na tem mestu naj te opozorim, da obvezno zdravstveno zavarovanje zaposlenih ne krije zdravstvenih storitev v celoti, ampak le del le-teh, zato ti svetujem, da pri eni od komercialnih zavarovalnic skleneš tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje (mesečna premija znaša prbl. 35 eur) ter se tako izogneš doplačilom za zdravstvene storitve. Del zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije je namreč treba doplačati oziroma se krijejo iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Lahko pa vse pravice in ugodnosti iz statusa študenta pridobiš nazaj s trenutkom, ko delovno razmerje preneha. Tako boš pravice iz statusa študenta pridobila nazaj na način kot bi jih uveljavljala prvič (subvencionirano prehrano urediš na mestih, kjer se urejajo npr. Kampus ali preko aplikacije; delo preko napotnice urediš pri izbranem študentskem servisu; itd.).

To je z moje strani vse, če imaš še kakšno vprašanje, smo ti na voljo.

Lep pozdrav

Anja K.

 

info@svetovalnica.com | +386 1 438 02 53 | Spletna stran

Pomagamo študentom in mladim na njihovi študijski poti ter razreševati njihova pravno-socialna vprašanja. Svoje vprašanje lahko oddaš v obrazcu za brezplačni nasvet.

Prejšnji članekMorski psi vohajo, tako kot mi slišimo
Naslednji članekZakaj je plavanje eden izmed boljših športov za tvoje telo in um?
logo Zavod Študentska svetovalnica
info@svetovalnica.com|+386 1 438 02 53| Spletna stran

Pomagamo študentom in mladim na njihovi študijski poti ter razreševati njihova pravno-socialna vprašanja. Svoje vprašanje lahko oddaš v obrazcu za brezplačni nasvet.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.