Zakaj je plavanje eden izmed boljših športov za tvoje telo in um?

Plavanje ima številne prednosti, piše Swimmo. Zelo pomembno je vedeti, da se te koristi ne končajo le pri fizičnem zdravju, ampak da je plavanje zelo dobro tudi za tvoje duševno zdravje in moč! To je odličen način za začetek napornega dneva, hkrati pa tudi čudovita dejavnost, ki ti bo pomagala, da boš spal kot dojenček!

Lajšanje bolečin v telesu in pomoč pri zdravljenju poškodb

Plavanje je zelo varen šport in tudi dostopno vsem ljudem. Ljudje s poškodbami lahko plavajo brez večjih tveganj. To jih ohranja aktivne, pomaga jim pri številnih vrstah bolečin v hrbtu in je priljubljena izbira s strani fizioterapevtev.

Večje mišice

Ker je voda gostejša od zraka, je gibanje po njej odličen način za krepitev mišic. Ljudje pogosto ne vedo, da med plavanjem uporabljamo vse glavne mišice. Tako se tvoje telo razvija na harmoničen način, zaradi česar se boš počutil samozavestno in zadovoljno s svojim napredkom.

Pomaga ti dihati

Voda ima v primerjavi s telovadnico malo znano prednost – zrak je v bazenu vedno vlažen, zato je dihanje veliko lažje. Študije kažejo, da plavanje pozitivno vpliva na ljudi, ki trpijo za astmo, in ima lahko dolgoročen vpliv na tvoja pljuča. Poleg tega pomaga razvijati pljuča, saj prinaša več kisika, ki je pomemben za raven energije.

Ponavljanje ti lahko pomaga pri tesnobi

Ker plavalni trening temelji na ponavljanju in ker so sami udarci enakomeren cikel ponavljajočih se gibov, je podoben mantri, ki ti pomaga pri sproščanju in umirjanju po stresnem dnevu ali pred njim. Zato veliko ljudi uporablja uro plavanja kot orodje za samopomoč, ki jim prinese občutek popolne umirjenosti in jim omogoči, da predelajo vse, kar se je zgodilo tisti dan.

Plavanje je prava spodbuda za endorfine

Plavanje te osrečuje z najlepšo kemijo našega telesa. Endorfini se med daljšim doslednim plavanjem izstrelijo v tvoje telo in te napolnijo z občutkom zadovoljstva in duševne moči. To zelo pomaga tako pri tesnobi kot pri pomanjkanju pozitivne energije.

Skrbi za tvoje srce

Dovolj intenzivno plavanje oziroma kardio vadba, ti prinaša dodatne koristi, kot je izgorevanje maščob ali izboljšana vzdržljivost. S strani Svetovne zdravstvene organizacije se priporoča 150 minut na teden zvišanega srčnega utripa med športnim naporom. To dokazano pripomore k boljšemu spancu, izboljšanju duševnega zdravja in nenazadnje tudi okrepitvi tvojega srca.

Prejšnji članekKam po končanem študiju?
Naslednji članekKatastrofalne poplave bi Evropo lahko doletele veliko pogosteje 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.