SD: “Čas je za mlade!”

Ne greš na volitve, ker ne veš dovolj o politiki, nimaš vseh potrebnih informacij, nimaš želje ali časa brati programov posameznih strank? Sedaj nimaš več izgovorov! Vse sodelujoče stranke smo povprašali o ukrepih in izboljšavah, ki jih planirajo na področju mladih. Preberi kaj te čaka, mogoče te ravno to vzpodbudi, da v nedeljo obiščeš volišče in participiraš na volitvah!

Ali v svoj program vključujete tudi urejanje položaja mladih?

Da. In ne samo to, urejanje področij, ki se neposredno zadevajo mladih uvrščamo med svojih 10 ključnih ciljev za samozavestno Slovenijo. in sicer konkretno, smo prepričani, da: Čas je za mlade.

Ustavili bomo potrebo mladih po begu v tujino z ustvarjanjem pogojev za njihovo življenje doma. Prenovljena stanovanjska politika bo s kombinacijo modela stanovanjskih zadrug, prehodnih stanovanj in investicij v stanovanja po zgledu Dunaja omogočila rešitev bivanjskega vprašanja. Istočasno bomo mladim omogočili pogoje za razvoj lastnih idej s spodbudnim okoljem za razvoj zagonskih podjetij, inovativnih oblik sodelovanja in sodela. Mladim bomo omogočili vstop v okrepljeni javni sektor in jim pomagali pri iskanju novih priložnosti, ki se bodo pojavile zaradi povečanega investicijskega vlaganja države in gospodarstva. Za celostno koordinacijo razvoja politike za mlade bomo imenovali državnega sekretarja.


Kakšne imate načrte za urejanje študentske problematike (študentsko delo, bivanje, prehrana)?

Poleg urejanja zadev na področju mladih (glej zgoraj) imamo tudi na področju študentske problematike več konkretnih predlogov in sicer:

– V akademsko delo bomo vključevali študente in jim pri tem dodatno pomagali z izboljšanjem pogojev za bivanjske razmere;

– Povečevali bomo kapacitete (predvsem enoposteljnih sob) v študentskih domovih;

– Za reševanje stanovanjskega problema mladih po koncu študija bomo ob povečanem številu študentskih postelj s pomočjo mreže študentskih domov omogočili model prehodnih stanovanj za mlade.


Ali se vam zdi, da se mladi danes dovolj zanimajo za politiko? Kaj bi lahko izboljšali na tem področju?

Ne. Žal ugotavljamo, da se premalo mladih zanima za politiko. Zato bomo v programe srednjih šol uvedli državljansko vzgojo s ciljem znižanja volilne pravice na 16 let. Hkrati pa bomo sprejeli zakon o političnih fundacijah za krepitev strokovne, argumentirane in vsebinske razprave v slovenskem političnem prostoru. Na takšen način upamo, da bomo uspeli pritegniti več mladih k zanimanju za politiko.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.