Stranka Alenke Bratušek: “Študentsko delo se nam zdi primerno urejeno.”

Politična participacija je zelo pomemben del demokratične družbe, zato je pravilno, da se volitev udeležujejo tudi mladi. Zato ne bodi pasiven in naredi korak k državi, ki bo zastopala interese vseh. Zate smo zbrali odgovore posameznih strank na vprašanja, ki se navezujejo problematiko mladih.

Ali v svoj program vključujete tudi urejanje položaja mladih?

Da. V programu smo veliko pozornosti namenili rešitvam za mlade. Zavedamo se, da so mladi med tistimi, ki so na trgu dela najbolj nastradali – da zanje delovno razmerje za nedoločen čas praviloma ne obstaja, ampak jih podjetja najemajo za občasna oziroma začasna dela. Zato bomo okrepili delovno inšpekcijo, uvedli spodbude za prvo redno zaposlitev mladih in državno upravo pomladili s 5.000 zaposlitvami za mlade.

Mladi imajo zaradi težav na trgu dela tudi težavo z nakupom stanovanja in se zato osamosvojijo zelo pozno. Dolgoročno načrtujemo zagotoviti več neprofitnih stanovanja za mlade. Uvedli bomo tudi državno poroštveno shemo, prek katere bodo mladi, ki nimajo premoženja in bi radi za prvi nakup stanovanja najeli posojilo, posojilo dobili lažje.

Mladim bomo pomagali tudi tako, da bodo vrtci brezplačni. Poskusno bomo uvedli univerzalni temeljni dogodek za tiste od 18. do 25. leta. Želimo si pomagati tudi tisti, ki imajo dobro podjetniško idejo in pogum, da jo uresničijo, zato bodo podjetja v državni lasti del dobička namenila za financiranje zagonskih podjetij.


Kakšne imate načrte za urejanje študentske problematike (študentsko delo, bivanje, prehrana)?

Pri prehrani bi odpravili omejitev, kdaj lahko študenti koristijo bone. Študentsko delo se nam zdi primerno urejeno.


Ali se vam zdi, da se mladi danes dovolj zanimajo za politiko? Kaj bi lahko izboljšali na tem področju?

Mladi bi se morali bolj zanimati za politiko. Mi bi mladim omogočili, da volijo, ko izpolnijo 16 let. Tako bi zanimanje že povečali. Dodatno bi njihovo udeležbo na volitvah povečali tudi z uvedbo volitev prek interneta in možnost oddaje preferenčnega glasu – da bi torej glas dobil določen kandidat, ne pa nujno stranka, kot je to urejeno danes.

Največ, kar lahko naredimo, in v naši stranki že stalno tudi počnemo, pa je, da smo odgovorni politiki. Samo tako bo naše delo lahko cenjeno, ko bo cenjeno, pa ga bodo spremljali in pozitivno vrednotili tudi mladi. Mi zato ne dajemo obljub, ki jih ne bomo mogli uresničiti. Pripravljeni pa smo sprejeti tudi težke in v javnosti nepriljubljene ukrepe, če vemo, da so ti dobri za državo. Ko smo reševali državo pred bankrotom in trojko, je bilo veliko kritik – danes pa imamo prav zaradi naših ukrepov še vedno delujočo socialno državo, javno šolstvo, zdravstvo, pokojnine in plače javnih uslužbencev in gospodarsko rast. Državniško bomo delovali še naprej.


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.