Se bliža izboljšanje mladostniškega kazenskopravnega sistema?

male suspect arrested in the night city, with police flashers behind him
Foto: Михаил Руденко iz iStock

Kaj praviš, ali potrebuje mladoletniški kazenskopravni sistem v Sloveniji izboljšavo? Prav o tem so govorili na Ministrstvu za pravosodje. V tem tednu je potekal sestanek svetovalne skupine v okviru projekta Izboljšanje mladoletniškega kazenskopravnega sistema in okrepitev izobraževanja ter usposabljanja zaporskega osebja.

Sestanek o izboljšanju mladostniškega kazensko-pravnega sistema

»Verjamem, da se vsi zavedamo, da mladoletniki potrebujejo celosten pristop in celostno obravnavo, ki zna in zmore zaznati in seveda tudi nasloviti težave mladoletnikov, njihove potrebe, jim nuditi celovito pomoč in podporo. Država mora zagotoviti celovit, notranje povezan, dobro delujoč sistem, v katerem bodo dobro usposobljeni strokovnjaki z različnih področij v vsakem konkretnem primeru s skupnim sodelovanjem pravočasno zagotovili vso potrebno pomoč in podporo mladoletnikom,« je povedala ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan.

V okviru projekta Izboljšanje mladoletniškega kazenskopravnega sistema in okrepitev izobraževanja ter usposabljanja zaporskega osebja poteka temeljita analiza stanja na področju obravnave mladoletnih storilcev kaznivih dejanj. Ta bo obenem tudi izhodišče za prihodnje izboljšave tega področja. Predstavljene so bile ugotovitve strokovnjakov. Ti so analizirali zakonodajo, pregledali teoretična dognanja, opravili razgovore z ljudmi iz prakse in pregledali več kot 300 tožilskih in sodnih spisov. Pripravlja se tudi primerjalna analiza, za katero ministrstvo želi, da ponudi primere dobrih praks, ki so se uspešno uveljavile v drugih evropskih državah.

In a Police Station Arrested Drug Addict Teenage Posing for a Front View Mugshot. He is Heavily Bruised. Height Chart in the Background.
Foto: gorodenkoff iz iStock

Ministrstvo za pravosodje je ob tem zapisalo: »Na ministrstvu se zavedamo, kako zelo pomembno je zagotoviti hiter potek samega kazenskega postopka, čim bolj zgodnjo ugotovitev vseh okoliščin glede mladoletnika po zaznavi kaznivega dejanja in čim prejšnje nudenje potrebne pomoči. To je mogoče le s celostnim pristopom in celostno obravnavo, ki naslavlja težave mladoletnikov, njihove potrebe in se nanje tudi ustrezno odzvati.«

Izboljšava je možna le s skupnimi močmi in sodelovanjem

Na sestanku so se predstavili predstavniki sodišča, državnega tožilstva, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport in Ministrstva za zdravje. Vsi so se strinjali, da je izjemnega pomena medsebojno sodelovanje na vseh ravneh. Na politični, strokovni in normativni ravni. Le s skupnimi močmi je možno nasloviti vse izzive v obravnavi mladoletnikov – na način, da bo kazenski postopek hiter in dejansko usmerjen v zagotavljanje mladoletnikove največje koristi.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekKar smo vedeli o uporabi kakava pri starodavnih Majih je laž
Naslednji članekNostradamus napoveduje – top 3 okusi vroče čokolade za zimo 2022/2023
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.