Se nam v letošnjem letu obeta nižja stopnja brezposelnosti?

Tired or stressed businessman sitting on the walkway in panic digital stock market financial background
Foto: SARINYAPINNGAM iz iStock

Vse večje obrestne mere, napovedi globalne recesije in finančna kriza postajajo vse večja in večja grožnja svetovnem prebivalstvu. Kljub slabim napovedim, pa se stopnja brezposelnosti zmanjšuje in so napovedi za leto 2023 po večini precej obetavne.

Najslabše napovedi grozijo Republiki Južni Afriki

Največja stopnja brezposelnosti je napovedana za Republiko Južne Afrike, kjer so bile že v lanskem letu visoke številke z 32,9 % brezposelnega prebivalstva. Letos pa se bo ta številka samo še povečala in to na kar vrtoglavih 35,6 %. Te vrednosti lahko pripišemo počasni gospodarski rasti in strogi zakonodaji na področju dela, ki brezposelnim otežujeta iskanje zaposlitve.

Na našem kontinentu na srečo številke niso tako zelo visoke, vendar so še vedno zaskrbljujoče. Najslabša napoved preti Bosni in Hercegovini s 17 % stopnjo brezposelnosti, sledita pa ji Severna Makedonija s 15 % in Španija z 12,7 %. Spodbudno pa je dejstvo, da so te vrednosti skoraj dvakratnik teh po ostalih državah Evrope, kjer situacija izgleda manj črnogleda.

hand, man, figure
Foto: geralt iz Pixabay

Brezposelnost v Sloveniji za leto 2023

Spodbudne so tudi vrednosti za Slovenijo. V lanskem letu je bilo brezposelnega kar 5,4 % prebivalstva, za leto 2023 pa je napovedano, da bo iskalcev dela manj, in sicer 4, 3 %. Za primerjavo bodo letos naše vrednosti enake Rusiji, Belorusiji in Maleziji ter pa celo nižje od napovedi za Združene države Amerike, kjer je napovedanih 4,6 %.

Izmed naših sosedov se lahko z nižjimi vrednostmi kot Slovenija, ponašajo samo Madžari s 3,8 %. Za petami nam sledi Avstrija, katere predvidena stopnja brezposelnosti je 4,6 %. Precej slabše pa so številke na Hrvaškem s 6,6 % in v Italiji, kjer je napovedanih 9,4 % iskalcev dela.

Najboljše napovedi ima Tajska, kjer je predvidevano, da bo brezposeln samo 1 % prebivalstva, vendar pa so te številke precej zavajajoče, saj v statistiko ni vključen neformalni sektor; sledi ji Singapur z 2,1 %, na tretjem mestu pa je presenetljivo članica Evropske Unije, in sicer Češka Republika z 2,3 %.

Close up unrecognizable young multiracial people sitting in line on sofa with paper documents or modern technology gadgets, waiting for job interview or examination, human resources recruit concept.
Foto: fizkes iz iStock

Pri izobraževanju se zgledujemo po Fincih. Pri zdravstvu se zgledujemo po Danski. Bi se morali potem pri zaposlovanju in iskanju služb zgledovati po narodu, ki je znan po pivu in očitno nekaj že dela prav glede na nizke odstotke brezposelnosti, Češki republiki?

Junior novinar

Prejšnji članekNe samo vrtanje lukenj v glavo: Prvi kirurgi so bili brivci
Naslednji članekPrijave na Zlati boben so odprte

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.