Še tretji pacient ozdravljen virusa HIV?

Za AIDS-om, vsako leto umre skoraj 1,8 milijona letno. Trenutno po podatkih Združenih narodov po svetu živi kar 34 milijonov ljudi, okuženih z virusom HIV. Čeprav obstajajo različni načini za preprečevanje virusa, je bilo v letu 2012 več kot 300.000 otrok rojenih z okužbo virusa HIV. Ta virus spada med enega najnevarnejših in najbolj razširjenih, zato je veliko raziskav usmerjenih v njegovo zdravljenje.

Prvi primer ozdravljenega pacienta, se je zgodil leta 2008, ko so s presaditvijo matičnih celic, ozdravili 47-letnega Timothya Browna. Brown, se je boril tako z levkemijo kot tudi z virusom HIV in po terapiji ter transplantaciji, je bil njegov HIV test negativen.

»Virusa HIV ni več. Ozdravljen sem. Minilo je že več kot pet let od druge transplantacije, ki je potekala leta 2008. Zdravniki pravijo, da sem rešen obeh bolezni,« je dejal Timothy Brown, ki je začel fundacijo za boj proti AIDS-u.

Pred kratkim, so bili znanstveniki uspešni še na drugem primeru zdravljenja tega virusa. Pacient ni želel biti imenovan, zato so ga zdravniki poimenovali kar Londonski pacient. Prisotnost virusa so pri njem odkrili leta 2003, devet let kasneje še hodgkinov limfom oziroma rak limfatičnega sistema. Pacient je po presaditvi že 16 mesecev v remisiji, kar, poudarjajo zdravniki, ne pomeni, da je popolnoma ozdravljen. Gre pa za ogromen korak naprej v medicini.

Obstaja možnost, da so zdravniki uspeli ozdraviti še tretji primer okužbe z virusom. 3 mesece po presaditvi matičnih celic, pri moškemu iz Dusseldorfa, ni zaznati virusa HIV. Ne glede na vse, pa zdravniki opozarjajo, da je vse še v zgodnji fazi in da bo za bolj točne rezultate potrebno še počakati nekaj časa.

Prejšnji članekIzteka se prvi prijavni rok
Naslednji članekGremo na detox? – 2. del

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.