Si (pre)hiter voznik? Tu je dobra novica zate

Se ti dogaja, da se spozabiš in skozi naselje pelješ 70 km/h? Ga na avtocesti rad »malo stisneš« do 180 km/h?

Ministrstvo za infrastrukturo ti bo naredilo uslugo, saj je objavilo predlog sprememb Zakona o pravilih cestnega prometa, s čimer bi se kazni za prehitro vožno občutno znižale.

Kazni za prehitro vožnjo bi bile ob sprejetju predloga lahko nižje tudi za polovico, vendar kazenske točke ostajajo enake, v nekaterih primerih celo višje.

Predlog se zdi nerazumen predvsem zato, ker je hitra vožnja poleg vožnje pod vplivom razbit avtoalkohola in drog eden glavnih krivcev hudih prometnih nesreč, ki se nemalokrat končajo tudi s smrtnim izidom.

Ministrstvo planira nižanje kazni kombinirati z dodatnimi radarji in poostreno kontrolo, s čimer naj bi bolj učinkovito omejili prehitro vožnjo na naših cestah.

Kaj predlog pomeni v praksi

Hipotetična situacija 1

V coni 30 te radar ujame, ko pelješ 50 km/h. Po starem bi »fasal« 1000 € kazni in 5 kazenskih točk. Po novem predlogu bi se denarna kazen znižala na 500 €, dobil pa bi 7 kazenskih točk.voznik za volanom

Hipotetična situacija 2

Mudi se ti na faks in se po štajerski avtocesti pelješ proti ljubljani 170 km/h. Po starem bi za tak prekršek plačal 160 €, po novem predlogu pa bi te takšen podvig stal 30 € manj.

voznik na avtocestiKljub novemu predlogu ti svetujemo, da za volanom ravnaš defenzivno, upoštevaš predpise (ki jih imamo z razlogom) in se spomniš na grozljive zgodbe o nesrečah, ki so ti jih pripovedovali na pripravah na CPP. Svoj adrenalin pa raje sproščaj na dirkalnih pistah, ki so temu namenjene.

Vsi si v prometu želimo le eno: varno pripeljati na svoj cilj.

Prejšnji članekTe zdravstvene in socialne ustanove potrebujejo tvojo pomoč!
Naslednji članekMetan, ujet v Arktičnem oceanu, vzbuja skrb

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.