Metan, ujet v Arktičnem oceanu, vzbuja skrb

Ruska raziskovalna ladja R/V Akademik Keldysh je na vzhodni sibirski obali odkrila sproščanje ogromne količine plina metana. Metan, ki ima v zadnjih 20 letih 80-krat močnejši učinek segrevanja kot ogljikov oksid, je v Arktičnem oceanu v obliki zamrznjene usedline in sega do globine 350 metrov v morju Laptev v Rusiji. Odkritje je sprožilo nov val zaskrbljenosti, saj bi odkriti metan lahko pospešil hitrost globalnega ogrevanja.

Koncentracije metana so ogromne

V oceanu so na enem mestu našli kar štiristokrat višje koncentracije metana, kot bi pričakovali, če bi bila morje in ozračje v ravnovesju. Mehurčke napolnjene z metanom so zaznali na šestih nadzornih točkah na sto petdeset kilometrov dolgem in deset kilometrov širokem pobočju morja Laptevov. Večina teh mehurčkov, ki se sprošča iz zamrznjenih usedlin metana, se trenutno raztaplja v morju, kar pomeni, da je raven nevarnega plina veliko višja tudi na površini.

Igor Semiletov iz Ruske akademije znanosti je dejal, da so izpusti veliko večji kot kadarkoli prej in da lahko povzročijo resne podnebne posledice. Raziskovalci zagotavljajo, da obseg izpusta metana ne bo potrjen, dokler se ne vrnejo iz ekspedicije in dokler ne analizirajo podatkov, saj primer potrebuje več študij, preden bo potrjen.

Okoliščine na Arktiki se slabšajo

Zaradi emisij ogljikovega dioksida in metana, ki jih povzročamo ljudje, temperature na Arktiki naraščajo. Guardian je zapisal, da so bile temperature v Sibiriji od januarja do junija letos za 5 °C višje od povprečja. Poleg tega se zamrznitev letošnje zime še ni začela, morski led lanske zime pa se je stopil že nenavadno zgodaj.

VIRGUARDIAN
Prejšnji članekSi (pre)hiter voznik? Tu je dobra novica zate
Naslednji članekŠola za vse ponovno na daljavo, razlike med učenci vedno večje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.