Si samozaposlen, ki so ga prizadele poplave? Preveri, kaj ti pripada

Samozaposleni in samostojni podjetniki po poplavah 2023
Samozaposleni in samostojni podjetniki po poplavah 2023 Foto: Charnchai iz iStock

Skupine družbe, ki so v času krize pogosto zapostavljene, so študenti in samozaposleni. Mnogi študenti svojo življenjsko oziroma karierno pot nadaljujejo kot samostojni podjetniki ali samozaposleni v kulturi. Kako je država poskrbela za samozaposlene v smislu izpada dohodka, izredne pomoči in prostovoljskega dopusta?

Samozaposlenim na mesec 1200 evrov

Samozaposlenim, ki so bili registrirani za opravljanje dejavnosti najmanj od 1. julija 2023 do uveljavitve novele zakona, in dejavnosti zaradi posledic poplav iz avgusta 2023 ne morejo opravljati ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu, novela zakona predvideva pomoč v višini 1.200 evrov na mesec za avgust, september, oktober, november in december 2023.

Pomoč bo oproščena vseh davkov in prispevkov. Za izplačilo pomoči za samozaposlene bo treba predložiti izjavo preko informacijskega sistema FURS.

Samozaposlenim v kulturi 760 evrov na mesec

Pomoč za samozaposlene v kulturi, ki so v skladu z Zakonom o uresničevanju javnega interesa za kulturo registrirani v razvidu samozaposlenih v kulturi in imajo pravico do plačila prispevkov za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz proračuna Republike Slovenije, znaša 760 evrov na mesec.

Kmetom na mesec 1020 evrov

Pomoč za upravičence kmete, ki so oproščeni plačila prispevkov delodajalcev za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, je v višini 1.020 evrov na mesec.

2023 numbers on a calculator and euros banknotes, new year finance, money inflation and budget concept
Foto: Delpixart iz iStock

Izredni dopust za prostovoljce tudi v primeru samozaposlenih?

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč je določil, da bodo za namen sodelovanja pri pomoči odpravljanja posledic naravne nesreče poplave imeli delavci pravico do dodatne plačane odsotnosti z dela v obsegu največ sedem delovnih dni, ki jo delodajalcem povrne Republika Slovenija. Prostovoljec bo moral upravičenost do odsotnosti izkazati na podlagi potrdila prostovoljske organizacije o opravljenem prostovoljskem delu, izplačana nadomestila plač prostovoljcev pa bo Republika Slovenija povrnila v celoti.

Navedena ureditev velja za delavce v delovnem razmerju, kar pomeni, da bo veljala za samostojne podjetnike, ki so delodajalci (zaposlujejo delavce na podlagi pogodbe o zaposlitvi), in sicer za njihove delavce.

»Zakonodaja konkretnega položaja izpada plačila samostojnega podjetnika/samozaposlenega v primeru prostovoljnega dela pri sanaciji ali kot posledice poplav ne ureja,« so odgovorili pri Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekMentalno zdravje je na udaru, si bomo opomogli?
Naslednji članekOcena filma: Ninja želve: Mutantska ujma

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.