Mentalno zdravje je na udaru, si bomo opomogli?

mental health, psychology, psychiatry
Foto: Tumisu iz Pixabay

Duševno zdravje ostaja pomembna tema družbenega pogovora. Znašli smo se v epidemiji težav z duševnim stanjem in prihodnost ni ravno svetla. Globalna študija raziskovalcev univerze v Queenslandu v sodelovanju z medicinsko šolo Harvard je pokazala, da bo okoli 50 % svetovnega prebivalstva razvilo duševne motnje.

Analizirali so kar 150 tisoč kartotek odraslih

Raziskovalci iz 27 držav so analizirali podatke 150 000 odraslih iz 29 držav med 2001 in 2022. Gre za največjo usklajeno bazo osebnih razgovorov, ki je nastala na pobudo Svetovne zdravstvene organizacije za raziskave o duševnem zdravju.

head, watercolor, background
Foto: geralt iz Pixabay

Rezultati so zgovorni

Glavni avtor, profesor John McGrath, je dejal, da rezultati kažejo na visoko razširjenost motenj duševnega zdravja, pri čemer 50 odstotkov populacije do 75. leta starosti razvije vsaj eno motnjo.

»Najpogostejše so bile motnje razpoloženja, kot sta velika depresija ali anksioznost,« je dejal profesor McGrath.

»Ugotovili smo tudi, da se tveganje za nekatere duševne motnje razlikuje glede na spol. Raziskava je tudi pokazala, da se motnje duševnega zdravja običajno prvič pojavijo v otroštvu, adolescenci ali mlajši odrasli dobi.«

depression, mental health, sadness
Foto: HASTYWORDS iz Pixabay

Najpogostejše duševne motnje po spolu

Izkaže se, da se najpogostejše duševne motnje razlikujejo tudi po spolu. V zadnjih letih opažamo tudi trend, da imajo moški pogosteje duševne motnje kot ženske. Posledično je nastal tudi Instagram profil dec_dusevnozdravjenihec študentov psihologije na UL.

3 najpogostejše duševne motnje pri ženskah:

  • Depresija
  • Specifična fobija (onesposobljujoča tesnoba, ki moti vsakodnevno življenje)
  • Posttravmatski stres (PTSP)

3 najpogostejše duševne motnje pri moških:

  • Zloraba alkohola
  • Depresija
  • Specifična fobija
Panic attack in public place. Woman having panic disorder in city. Psychology, solitude, fear or mental health problems concept. Depressed sad person surrounded by people walking in busy street.
Foto: Tero Vesalainen iz iStock

Pomembno zgodnje odkrivanje duševnih motenj

»Najvišja starost prvega pojava je bila pri 15 letih, s srednjo starostjo nastopa 19 za moške in 20 za ženske,« je dejal profesor McGrath. »To daje težo potrebi po vlaganju v osnovno nevroznanost, da bi razumeli, zakaj se te motnje razvijejo.«

Profesor Kessler je dejal, da so potrebne tudi naložbe v storitve duševnega zdravja s posebnim poudarkom na mladih. »Storitve morajo biti sposobne takoj odkriti in zdraviti pogoste duševne motnje ter biti optimizirane, da ustrezajo bolnikom v teh kritičnih delih njihovega življenja,« je dejal profesor Kessler.

»Z razumevanjem starosti, pri kateri se te motnje običajno pojavijo, lahko prilagodimo javnozdravstvene posege in dodelimo sredstva, da zagotovimo, da je ogroženim posameznikom na voljo ustrezna in pravočasna podpora,« je še dodal Kessler.

Cute little girl with painted hands
Foto: DenKuvaiev iz iStock

Preventiva bo izredno pomembna

Raziskovalci so povedali, da rezultati zagotavljajo dragocen vpogled v pogostost in čas pojava duševnih motenj na podlagi številnih različnih populacij.

Študija napoveduje izredno težko prihodnost, kar se tiče duševnega zdravja, zato je pomembno, da skrbimo zase. V naših življenjih lahko zasledimo veliko stresa, ki negativno vpliva tudi na naše duševno zdravje. Sprehodi brez telefona, redna športna aktivnost in druženje s prijatelji lahko zelo pozitivno vplivajo na naše duševno zdravje.

Predvsem pa je pomembno, da razbijemo tabu, ki še vedno obstaja, ko si ljudje poiščejo pomoč psihoterapevtov ali psihijatrov. Ljudi, ki so na poti zdravljenja moramo podpirati. Kakšna je razlika med specialisti za duševno zdravje, pa si lahko preberete tukaj.

Girl with disability sitting on sofa and talking about her problems to psychologist at office
Foto: AnnaStills iz iStock

Študija je objavljena v The Lancet Psychiatry.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekKaj je bazalni metabolizem?
Naslednji članekSi samozaposlen, ki so ga prizadele poplave? Preveri, kaj ti pripada

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.