Kaj je bazalni metabolizem?

Bazalni metabolizem od A do Ž
Bazalni metabolizem od A do Ž Foto: designer491 iz iStock

Med razlogi za neuspešno izgubo odvečnih kilogramov pogosto slišiš, da je kriv bazalni metabolizem. Je res mogoče, da je za vse kriv počasen metabolizem? Za začetek je pomembno razumeti, kaj bazalni metabolizem sploh je.

Bazalni metabolizem kriv za neuspešno hujšanje?

Telo energijo porablja ves čas: med treningom, učenjem, spanjem in branjem tega članka. Poraba energije je seveda odvisna od vrste dejavnosti, zato med intenzivnim tekom »pokuriš« več kalorij kot med ležanjem na kavču. Vendar telo potrebuje energijo tudi v stanju popolnega mirovanja za vzdrževanje osnovnih življenjskih funkcij. Te med drugim vključujejo dihanje, prebavo, vzdrževanje telesne temperature in elektrolitskega ravnovesja tekočin, cirkulacijo krvi, delovanje živčnega sistema, obnovo celic ter gradnjo hormonov.

Energiji, ki jo telo v enem dnevu porabi zgolj za vzdrževanje teh funkcij, rečemo bazalni metabolizem. Približno toliko energije bi porabil, če bi cel dan prespal!

Overweight or fat adult man in very tight jeans on a gray background. Healthcare, medicine concept.
Foto: spukkato iz iStock

Če si športno aktiven ali ne, bazalni metabolizem še vedno predstavlja večji del tvojih potreb po energiji. Odvisno od količine in vrste telesnih aktivnosti je odgovoren za 70 do 80 odstotkov dnevne porabe energije. Na bazalni metabolizem vpliva več dejavnikov , ki smo jih opisali v prispevku Faktorji, ki v resnici vplivajo na bazalni metabolizem, med drugim tudi geni.

Kljub vsemu k celotni porabi energije ne prispeva le bazalni metabolizem, zato za pridobivanje kilogramov še zdaleč niso krivi le »slabi« geni.

Izračun bazalnega metabolizma

Da si boš lažje izračunal svoj bazalni metabolizem in posegel po novih idejah za hujšanje, smo pripravili prispevek Izračunaj svoj bazalni metabolizem na več načinov.

Prejšnji članekŠtudentom, prizadetim v poplavah, dodatnih 100 točk za subvencionirano bivanje
Naslednji članekMentalno zdravje je na udaru, si bomo opomogli?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.