Škotska kot prva na svetu omogoča brezplačne izdelke za osebno higieno med menstruacijo

V torek zvečer je škotski parlament soglasno potrdil zakon, ki vsem ženskam omogoča brezplačen dostop do izdelkov za menstruacijo.

Kampanjo, ki jo je podkrepila lokalna podpora, je vodila škotska laburistična poslanka Monica Lennon, ki je za Guardian povedala, da je to ponosen dan za Škotsko.

»To bo močno spremenilo življenje žensk in deklet ter vseh, ki imajo menstruacijo. Na ravni skupnosti in prek lokalnih oblasti je že dosežen velik napredek pri zagotavljanju dostojanstva vsem. Način, kako se v javnem življenju razpravlja o menstrualnih obdobjih, se je močno spremenil. Pred nekaj leti v komori Holyrood nikoli ni bilo odprte razprave o menstruaciji, zdaj pa je to običajno.«

Revščina se je po poročanju dobrodelnih organizacij v času pandemije koronavirusa povečala. Prejšnje raziskave množične skupine Women for Independence so pokazale, da je skoraj vsaka peta ženska imela obdobje menstrualne revščine, ki je imela pomemben vpliv na higieno, zdravje in počutje. V povprečju pa naj bi ženske za izdelke za menstruacijo porabile 13 funtov na mesec.

BBC piše po raziskavi, da si okoli deset odstotkov deklet v Združenem kraljestvu ne more kupiti tovrstnih izdelkov, 15 odstotkov si jih kupi s težavo, 19 odstotkov pa si jih ne more privoščiti. Raziskava je tudi pokazala, da je 71 odstotkom dekletom, starih med 14 in 21 let, neprijetno kupovati izdelke za osebno higieno med menstruacijo.

Zakonodaja bo tudi zakonsko zapisala zahtevo, da morajo šole, fakultete in univerze izdelke zagotavljati brezplačno, kar je prva ministrica Nicola Sturgeon napovedala že leta 2017. Med drugimi so tudi restavracije, pubi in nogometni klubi začeli samostojno zagotavljati brezplačne izdelke. Vse pogosteje pa se jih dobi tudi na ženskih straniščih.

Lennonova je še dejala, da je sredi svetovne pandemije pomembno sporočilo, da se lahko pravice žensk in deklet še vedno postavlja visoko na politično agendo.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekKitajska izstrelila ambiciozno misijo na Luno
Naslednji članekDanica Lovenjak: »V barvah se skriva energija, ki jo še posebej potrebujemo v jesenskih dneh.«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.