Kitajska izstrelila ambiciozno misijo na Luno

Kitajska je uspešno začela svojo doslej najbolj ambiciozno misijo na Luno. Ta je namenjena transportu peščice Luninih kamnin na Zemljo še pred koncem leta. Če bo polet uspešen, bo prvič po skoraj pol stoletja prst z Lune vrnjena na Zemljo in prvič, ko bo Kitajska pridobila materiale iz drugega sveta.

Misija, imenovana Chang’e 5, je zadnja v dolgi vrsti Lunin misij, ki jih Kitajska izvaja v zadnjem desetletju. Leta 2013 je država s Chang’e 3 prvič mehko pristala na Luni, s čimer je Kitajska postala ena od le treh držav, ki so postavile vesoljsko plovilo na Lunino površino. Decembra 2018 je Kitajska izstrelila Chang’e 4 in v začetku leta 2019 uspešno spravila rover na temno stran Lune – podvig, ki ga ni dosegel noben drug narod.

Tretja nacija na Luni

Zdaj pa s Chang’e 5 nameravajo vrniti vzorce z Lune. Doslej je to uspelo le dvema državama. ZDA in nekdanji Sovjetski zvezi. Chang’e 5 pa bi lahko bil naslednji. Znanje, pridobljeno s to misijo, bi lahko državo postavilo na pot še bolj zapletenih letov na Luno v prihodnosti.

Chang’e 5 je morda najtežja misija, ki jo je kdaj izvedla Kitajska. Misija je tudi dobesedno težka, saj vsa potrebna strojna oprema, tehta približno 8,2 toni. Kitajska je za pot do Lune uporabila svojo najmočnejšo raketo, Long March 5. Raketa je vzletela z mesta za izstrelitev vesoljskih plovil Wenchang, na jugu Kitajske.

Zapleten instrumentalni kvartet

Long March 5 za Chang’e 5 nese skupno štiri robotska vesoljska plovila, ki bodo skupaj vrnila med dva in štirimi kilogrami Luninih vzorcev. Kvartet je začel svoje skupno potovanje in potuje na Luno v enem velikem paketu. Eno je servisno vesoljsko plovilo, ki bo pomagalo zagotavljati sončno energijo in poganjalo skupino do Lune. Po vstopu v Lunino orbito se bosta dve vesoljski plovili – lander in vozilo, ki bo na njem – odcepili in se spustili na površje. Nato bo lander z instrumenti vrtal v Lunino površje, zbrani material pa prenašal do vozila za vzpon, ki bo sedelo na vrhu.

Vozilo za vzpon bo nato delovalo kot mini raketa, ki bo vzletela z Lune in se srečalo s plovilom, ki bo še vedno v Lunini orbiti. Ko se bo priklopilo na servisno vesoljsko plovilo, bo Lunin vzorec prešel v četrto vesoljsko plovilo – kapsulo, namenjeno pristajanju nazaj na Zemljo. Trio bo nato zapustil Lunino orbito in se vrnil nazaj na Zemljo. Sčasoma se bo povratna kapsula s svojimi dragocenimi materiali v notranjosti odcepila. Ker bo z Lune prihajala izredno hitro, se bo kapsula dejansko enkrat odbila od Zemljine atmosfere, preden bo padla proti planetu in sčasoma pristala nekje v Notranji Mongoliji.

Poberi in pojdi!

Vse skupaj bi morala biti hitra misija, ki naj bi trajala približno 23 dni od izstrelitve do pristanka z Luninim materialom. To pa zato, ker Chang’e 5 ni zasnovan za preživljanje ostre Lunine noči, dvotedenskega obdobja, ki se zgodi vsak mesec, ko je del Lunine površine potopljen v temo in se temperature lahko spustijo pod -130 stopinj Celzija. Da bi preživeli tako ekstremno okolje, bi morali biti površinska vesoljska plovila opremljena s posebnimi grelnimi instrumenti – kot so radioizotopni generatorji, ki s časom radioaktivno propadajo in ustvarjajo toploto. Prejšnje Chang’ove misije so vključevale te generatorje za preživetje Lunine noči, vendar takšni materiali manjkajo na Chang’e 5, saj je ta zasnovan kot hitra misija »grab&go«.

To pomeni, da bi Kitajska lahko v manj kot mesecu dni vrnila na Zemljo prve vzorce Lune po hladni vojni. Ameriški astronavti so slavno prinesli Lunine kamnine, zbrane med misijami Apollo v šestdesetih in sedemdesetih letih, medtem ko je nekdanja Sovjetska zveza v sedemdesetih izvedla peščico uspešnih misij za vračanje Luninih vzorcev. Pravzaprav so se Lunini kamni nazadnje vrnili na Zemljo leta 1976 s sovjetsko robotsko sondo Luna 24.

Trening za misije s človeško posadko?

Chang’e 5 cilja na posebej vabljiv del Lune, imenovan Oceanus Procellarum. To neraziskano območje ima na svoji površini razmeroma malo kraterjev v primerjavi z drugimi deli Lune. Ena od teorij je, da se je na tem območju morda pojavila vulkanska dejavnost pozno v Luninem življenju in izravnala kraterje, ki so bili prej tam. Pridobivanje vzorcev iz te regije bi lahko znanstvenikom omogočilo boljše razumevanje, kdaj je prišlo do te vulkanske dejavnosti, ki zagotavlja boljši prikaz, kako se je Luna oblikovala in razvijala skozi čas.

Poznavalci pravijo, da je profil misije bolj podoben ameriškemu programu Apollo, kot pa Sovjetskemu robotskemu vračanju vzorcev. Ideja je torej, da se igrajo in vadijo za prihodnje misije s posadko na Luno.

VIRLive science
Prejšnji članekUmrl je Diego Armando Maradona, zlati deček nogometa
Naslednji članekŠkotska kot prva na svetu omogoča brezplačne izdelke za osebno higieno med menstruacijo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.