Slovenci z olimpijskimi igrami pisali zgodovino

Osmega avgusta so se s sklepno slovesnostjo zaključile 32. olimpijske igre moderne dobe, prestavljene na leto kasneje, kot so bile sprva predvidene. Slovenci se domov vračajo z odličnimi rezultati: z rekordno tremi zlatimi odličji, enim osvojenim drugim, enim tretjim mestom in s še številnimi visokimi uvrstitvami na največjem športnem dogodku na svetu.

3 zlate medalje!

Iz Tokia so za Slovenijo zlato prinesli kanujist Benjamin Savšek, kolesar Primož Roglič in plezalka Janja Gambret. Prvi nas z medaljo razveselil Savšek, zmagal je v slalomu na divjih vodah, za njim je slavil Roglič, zlat v kornometru. Janja Gamret se je odličja veselila zadnja, ko je osvojila prvo mesto v športnem plezanju.

Srebro je osvojila judoistka Tina Trstenjak, bron kolesar Tadej Pogačar. Slovenija se tako s podeljenimi medaljami uvršča na odlično 31. mesto na svetu – največ medalj so osvojili Američani (113), na drugem mestu so uvrščeni Kitajci, na tretjem gostitelji z Japonske.

Tudi košarkarji pisali zgodovino

košarka
Slovenski košarkarji so osvojili 4. mesto. Vir: Facebook profil Luka Dončić.

Največ ljudi je najbrž gledalo prav napeto slovensko košarko, pri kateri je skoraj že kazalo na osvojeno medaljo, a je 4. mesto na olimpijskih igrah izvrsten dosežek.

Slovenski košarkarji so sprva navdušili in presenetili že z zmago na kvalifikacijskem turnirju, ki jim je, prvič v zgodovini samostojne Slovenije, omogočila uvrstitev na olimpijske igre. Presenečenj ni bilo konec na samem športnem dogodku, ko so se prebili v polfinale in le za piko zgrešili finalno tekmo.

Številne visoke uvrstitve

Poleg omenjenih smo imeli Slovenci še kar nekaj visokih uvrstitev. 5. mesto je osvojil metalec diska Kristijan Čeh, prav tako je bila 5. Tina Šutej v skoku ob palici. Kaja Kajzer je osvojila 5. mesto v judu, Ivan Konard Trajković v tekvandoju, Tina Mrak in Veronika Macarol v jadranju, Darko Jorgić, v namiznem tenisu, Maruša Mišmaš Zrimšek je bila v teku na 3000 metrov z zaprekami šesta.

»Prvič od začetka pandemije se je svet združil«

Izjemno nenavadne in tudi neverjetno uspešne olimpijske igre – padlo je kar nekaj svetovnih rekordov – so se zaključile z ognjemetom in pregledom športnih utrinkov z iger. Sledil je prihod športnikov, ki jih je bilo na osrednjem tokijskem prizorišču nekaj manj, saj so zaradi koronavirusnih ukrepov so se športniki od Japonske namreč morali posloviti 48 ur po zadnjem nastopu. Slovensko zastavo je nosila zlata olimpijka v športnem plezanju Janja Garnbret.

oi
Svet se je ponovno združil.

Thomas Bach, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, je v nagovoru športnikom dejal, da so v zadnjih 16. dneh presenetili z odličnimi dosežki, s solzami in veseljem pa so ustvarili čarobnost olimpijskih iger. »Bili ste hitrejši, šli ste višje, bili ste močnejši, ker ste bili solidarni. Združeni ste se borili za olimpijsko slavo, hkrati pa ste mirno živeli pod eno streho v olimpijski in to je morda najpomembnejše sporočili solidarnosti,« je dejal.

Po njegovih besedah so športniki navdahnili z združujočo močjo športa, kar je bilo toliko bolj izjemno zaradi številnih izzivov, v katerih so se vsi skupaj morali znajti. »Prvič od začetka pandemije se je svet združil, šport pa se je vrnil v središče pozornosti,« je poudaril.

Prihaja Pariz!

Pariz
Naslednje OI bodo potekale čez le 3 leta v Parizu.

Po barvitem plesno-glasbenem programu je sledila tradicionalna podelitev zadnjih medalj maratoncem, nato pa so ob olimpijski himni spustili olimpijsko zastavo. Županja Tokia Yuriko Koike jo je predala Thomasu Bachu, ta pa Anne Hidalgo, županji Pariza, mesta, ki bo gostilo naslednje poletne olimpijske igre. V francoski prestolnici so olimpijsko štafeto sprejeli z navdušenjem.

V Tokiu se sicer še ne poslavljajo povsem od športnikov. Čez dobra dva tedna se bodo v japonski prestolnici zbrali še paraolimpijski športniki.

Vir: olympic.si

Prejšnji članekMagisterij in doktorat na FERI – zdaj je pravi čas!
Naslednji članekOb prednaročilu tabličnega računalnika Huawei MatePad 11 prejmete izjemno darilo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.