Slovenija bo morala kirurgu Dolencu plačati odškodnino

Judge’s gavel, Themis sculpture and collection of legal books on the brown background.
Foto: Zolnierek iz iStock

Slovenska sodišča so s priznanjem izraelskih sodb proti priznanemu nevrokirurgu Vinku Dolencu zaradi operacije v Ljubljani kršila njegove pravice.

Prišlo do kršitve pravice do poštenega sojenja

Evropsko sodišče za človekove pravice je v nedavni sodbi senata v zadevi Dolenc proti Sloveniji (pritožba št. 20256/20) soglasno odločilo, da je prišlo do: kršitve prvega odstavka 6. člena (pravica do poštenega sojenja) Evropske konvencije o človekovih pravicah.

Zadeva se je nanašala na izraelskega državljana, ki je po operaciji pritožnika, Vinka Dolenca, v ljubljanski bolnišnici ostal paraliziran, ter na postopke, ki so sledili tako v Izraelu kot v Sloveniji, o čemer smo že pisali.

Sodišče je zlasti ugotovilo, da se slovenska sodišča pred priznanjem izraelskih sodb, s katerimi je bilo nekdanjemu pritožnikovemu pacientu prisojenih več kot 2 milijona evrov, niso ustrezno prepričala, da je bilo sojenje v Izraelu pošteno.

Zlasti so se pojavila vprašanja v zvezi z zbiranjem dokazov. Sodišče v Izraelu ni zaslišalo ključnih prič, kot sta bolnišnično osebje in slovenski pravni strokovnjak, in je njihove izjave izločilo iz spisa.

focus on hammer, group of files on judge table covered with dust - concept of pending old cases or work at judicial court.
Slovenska sodišča se pred priznanjem izraelskih sodb niso ustrezno prepričala, da je bilo sojenje v Izraelu pošteno.
Foto: lakshmiprasad S iz iStock

Zaradi premalo teže dejstvom Dolencu pripada odškodnina

Slovenska sodišča so dala premalo teže dejstvom, da ni prišlo do zaslišanja prič obrambe v skladu s haaško konvencijo o zbiranju dokazov v tujini. Ta pravica je temeljna komponenta načela poštenega sojenja. Slovenska sodišča bi morala najprej pSlovenska sodišča so tako dala premalo teže posledicam dejstva, da ni prišlo do zaslišanja prič obrambe v skladu s haaško konvencijo o zbiranju dokazov v tujini. Ta pravica pa je temeljna komponenta načela poštenega sojenja in slovenska sodišča bi morala najprej preučiti, ali je bilo to spoštovano, preden so priznala sodbo izraelskega sodišča. Zato je prišlo do kršitve šestega člena evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o poštenem sojenju, je utemeljil ESČP.reučiti, ali je bilo to spoštovano, šele po tem pa priznati sodbo izraelskega sodišča. Tako je prišlo do kršitve šestega člena evropske konvencije o človekovih pravicah, ki govori o poštenem sojenju.

Slovenija bo tako Dolencu morala plačati 9600 evrov nepremoženjske odškodnine in 6000 evrov za povrnitev stroškov. Sodišče dopušča tudi možnost določitve premoženjske škode.

Businessman hands passing money, Euro currency (EUR), on white gray background
Slovenija bo Dolencu morala plačati 9600 evrov nepremoženjske odškodnine in 6000 evrov za povrnitev stroškov.
Foto: Atstock Productions iz iStock
VIRHUDOC
Prejšnji članekOcena filma: Črni Adam
Naslednji članekNova študija razkriva genetske povezave z višino

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.