Ocena filma: Črni Adam

Črni Adam (Black Adam), ki ga zaigra Dwayne Johnson
Črni Adam (Black Adam), ki ga zaigra Dwayne Johnson Foto: on imdb

Črni Adam (Black Adam) je po lanskem Odredu odpisanih nov vstop v filmskem univerzumu DC. Studio, ki je poskrbel za Batmana, Supermana in Wonder Woman, zdaj prinaša zgodbo anti-heroja Črnega Adama oziroma Tet Adama. Dwayne Johnson v vlogi, kot ga nismo vajeni, v filmu špansko-ameriškega režiserja Collett-Serre. Ob njem zaigrajo še Aldis Hodge, Noah Centineo, Pierce Brosnan, Sarah Shahi, Marwan Kenzari in Quintessa Swindell.

Črni Adam napoveduje lepo prihodnost DCEU

Že skoraj deset let oboževalci studia DC pričakujejo film Črni Adam, ki je bil najprej mišljen kot ena od vlog v Shazamu, a se to (na srečo) ni zgodilo. Več leti smo čakali na prenovo studia WB in njihove želje glede DCEU in končno dočakali film o anti-heroju, ki ga igra The Rock. In kako se je izkazal film, ki je sila podoben rokoborski sceni v kateri je blestel omenjeni zvezdnik?

Skoraj 5000 let po tem, ko so mu egipčanski bogovi podelili nadnaravne moči in ga nato hitro pokopali, je Črni Adam (Tet Adam) osvobojen iz podzemeljske grobnice in pripravljen, da v sodobnem svetu sproži svojo edinstveno obliko pravice. Adam je v tem podoben Shazamu, saj ima enake moči, le da jih on ne uporablja v dobre namene. Ko Adrianna (Sarah Shahi) in njen sin Amon (Bodhi Sabongui) pobegneta s krono Sabaka, je vpoklicana tudi JSA (Justice Society of America). Vodi jo Carter Hall oziroma Hawkman (Aldis Hodge), sestavljajo pa jo še Dr. Fate (Pierce Brosnan), Atom Smasher (Noah Centineo) in Cyclone (Quintessa Swindell).

Sarah Shahi in Pierce Brosnan v filmu Črni Adam
Sarah Shahi in Pierce Brosnan v filmu Črni Adam Foto: on imdb

Dwayne Johnson kot anti-herojski odrešitelj

Film nas v dogajanje vpelje hitro in ne spusti do konca, kar je lahko velika prednost in velika slabost. Zaradi neprestane akcije so osebnosti likov in njihovo napredovanje, postavljeni v ozadje. Ker pa gre za neprestano akcijo v dvournem filmu, se ob ogledu ne kratkočasimo. K sreči so za razliko od mnogih Marvelovih filmov tu posebni učinki dodelani in le dodajo k zgodbi. Lep primer tega je prikaz moči, ki jih ima Cyclone. Četudi bi lahko rekli, da je lik Črnega Adama negativec ali vsaj anti-heroj, je to predstavljeno na varen način, ki ga lahko zlahka razumemo in s tem razumemo tudi sam lik.

Dwayne Johnson je zelo soliden kot naslovni lik filma, vsekakor pa mu v prid govori dejstvo, da gre za stoičen lik, kjer ne rabi kazati svojega »igralskega talenta«. Preostanek ekipe svojo nalogo opravi zadovoljivo, prej omenjena slabost pa je prav velika zasedba in več zgodb. Predstaviti je potrebno Adrianino družino, predzgodbo in zgodbo Črnega Adama, predstaviti JSA in njihove like, glavnega negativca v filmu in okoli tega splesti koherentno zgodbo. Film se že skoraj sumljivo drži nad površjem kakovosti, ko pomislimo na vse to in še tisto nekaj več.

Črni Adam in Hawkman v filmu Black Adam
Črni Adam in Hawkman v filmu Black Adam Foto: on imdb

Upanje za DC je po Črnemu Adamu še vedno živo

V filmu je trenutek, kjer bi se lahko film končal in ne bi bilo s tem nič narobe, saj prvi, drugi ali tretji akt med seboj do tega trenutka niti niso ločeni. Še vedno pa se zgodi tretji del, ki se zgodi precej nepovezano in iznenada. Je tisto, česar se pri superherojskih filmih bojimo – CGI spopad v tretjem aktu. Črni Adam se izogne marsičemu, kar bi iz njega ustvarilo podpovprečen ali kar slab film. V sebi skriva ravno dovolj, da gre za nekoliko več kot zadovoljiv ogled v DC univerzumu. Ker pa v teh trenutkih studia ne gre brez upanja, je še kako vredno ostati do prizora med odjavno špico. Po lanskoletnemu Odredu odpisanih tako še vedno tli upanje, da bo DCEU nekoč zaživel v polnem zagonu, kot je to pokazala Liga pravičnih Zacka Snyderja.

Črni Adam [Black Adam] | napovednik | 2022

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Črni Adam (Black Adam)
Prejšnji članekKandidat za predsednika države Janez Cigler Kralj: »Vsak predsednik funkciji prinese svoj osebni pečat«
Naslednji članekSlovenija bo morala kirurgu Dolencu plačati odškodnino

Urednik portala Student.si

ocena-filma-crni-adamČrni Adam (Black Adam) je po lanskem Odredu odpisanih nov vstop v filmskem univerzumu DC. Studio, ki je poskrbel za Batmana, Supermana in Wonder Woman, zdaj prinaša zgodbo anti-heroja Črnega Adama oziroma Tet Adama. Dwayne Johnson v vlogi, kot ga nismo vajeni, v filmu...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.