Slovenija oranžna: Fakultete lahko odprejo svoja vrata

Vlada je na včerajšnji seji sprejela spremembe protikoronskih ukrepov. Ker je po epidemioloških podatkih zadnjega obdobja v oranžni fazi celotna država, se prihodnji teden odpirajo vrata vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Res pa je, da od sobote, 24. aprila, do nedelje, 2. maja, potekajo prvomajske počitnice, ko mnoge fakultete koristijo kolektivni dopust.

Priporočen hibridni model

Nadaljuje se sproščanje ukrepov glede na faze po semaforju. Naslednji teden lahko po protokolu za oranžno fazo vrata odprejo vse izobraževalne ustanove, tudi fakultete.

Odpirajo se tudi študentski domovi in glasbene šole.

Na fakultetah in višjih strokovnih šolah je priporočen hibridni model, ko del obveznosti poteka v živo, del pa na daljavo.

Vračanje na fakultete v pristojnosti univerz in fakultet

Vrata fakultete se lahko sicer uradno odprejo, a vračanje je v pristojnosti samih univerz in fakultet, je včeraj na novinarski konferenci pojasnila ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

Fakultete bodo po njenih besedah same podale navodila in natančne informacije o tem, na kakšen način in v kakšni obliki naj se študentje vračajo.

Samotestiranje ali hitri testi?test za covid-19 in maska na mizi

Ministrica Kustec je včeraj obenem povedala, da tako kot za šolarje in dijake tudi za študente predvidevajo samotestranje.

Ta ukrep bodo lahko aktivirali, ko »bodo imeli validacijo«. Po njenih informacijah nekatere fakultete že iščejo načine, kako bi samotestiranje izpeljale neodvisno od osrednjega nacionalnega ukrepa.

Prejšnji članekMaturanti prednost pri PCR-testih, fakultete bodo »počakale« okužene
Naslednji članekImate radi glasbo in ples? Pridružite se izzivu #10UrPlesa!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.