Maturanti prednost pri PCR-testih, fakultete bodo »počakale« okužene

Maturitetni koledar ostaja nespremenjen. Splošna matura se torej začenja v torek, 4. maja, s pisanjem eseja iz materinščine, poklicna matura in osrednji del splošne mature pa v soboto, 29. maja, s pisnim izpitom iz angleščine, je včeraj na novinarski konferenci potrdila šolska ministrica Simona Kustec.

Enako je zatrdil direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc: »Vse lahko izvedemo in terminov ne bomo spreminjali, saj bi novi datumi med maturante prinesli negotovost.«

Ob tem se porajajo razna vprašanja. Kaj bo z maturanti, ki so v karanteni ali so okuženi s koronavirusom? Kaj pomeni skromen interes maturantov, da bi se cepili? Je dovolj negativen test?

Maturantom prednost pri izvajanju PCR-testovtest na covid-19

Ker je mnogo maturantov v karanteni zaradi stika z okuženo osebo, vendar zagotovo niso vsi okuženi sami, bodo lahko za namen pisanja mature izjemoma prekinili karanteno.

V takem primeru bodo morali največ 24 ur pred vsako maturitetno obveznostjo opraviti PCR-test, je na novinarski konferenci dejal državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Pojasnil je, da bodo morali ti maturanti obveznosti opravljati v ločeni učilnici. Nadzirali jih bodo učitelji, ki so covid-19 že preboleli ali pa so proti bolezni cepljeni. Prav tako bodo morale šole zanje zagotoviti ločene vhode in koridorje do učilnic.

Ministrstvo za zdravje bo vse izvajalce PCR-testiranj prosilo, naj maturantom dajo prednost. Vsa testiranja so brezplačna, maturanti naj se naročijo na testiranje prek osebnega zdravnika.

Maske med pisanjem?

Maturanti, ki bodo s PCR-testom prekinili karanteno, bodo med pisanjem morali uporabljati maske, je potrdil Vindišar.

Če bo čas pisanja krajši od dveh ur, je predvidena uporaba maske tipa 2R. Če bo daljši, pa uporaba mask tipa FFP2.maska na knjigah

Okuženi obsojeni na jesenski rok

Tisti, ki bodo na spomladanskem roku okuženi, mature ne bodo mogli opravljati.

S predložitvijo zdravniškega potrdila bodo lahko maturo opravljali na jesenskem roku, »kar bo enako, kot če bi jo izvajali spomladi, zato bodo fakultete te kandidate »počakale«, je na konferenci pojasnil Darko Zupanc.

Matura ne doda veliko k nevarnosti širjenja okužb

Zupanc, direktor Državnega izpitnega centra, je še povedal, da so v maturitetnih krogih »prepričani, da je izvedba mature relativno majhna dodana nevarnost za širjenje okužb z novim koronavirusom«.

Po njegovi oceni bo letošnja izvedba mature učinkovita, je tudi bolj predvidljiva kot lani, ko so bile ob tem času šole za vso generacijo zaprte. »Letos pa imamo še večjo prekuženost in večji delež cepljenih učiteljev,« je izpostavil.

Dodal je, da bodo po pisanju eseja 4. maja spremljali, kaj se bo dogajalo z okužbami med maturanti, da bodo v prihodnje morebiti vpeljali še kako izboljšavo.

V petek prvi odmerek cepivaroka v beli rokavici drži stekleničkocepiva

Maturanti, ki so se prijavili na cepljenje, bodo prvi odmerek dobili v petek. A prijavilo se jih je relativno malo. Poklicno in splošno maturo bo v letošnjem šolskem letu opravljalo okoli 16.000 dijakov, na cepljenje pa se jih je prijavilo manj kot 3000.

Ministrica Kustec je glede tega pripomnila, da je vesela za tiste, ki se bodo cepili. Z ukrepom o prednostnem cepljenju so namreč maturantkam in maturantom želeli priti nasproti. Saj po njenih besedah razumejo, kako pomemben je zanje ta del življenja – obdobje preverjanja.

Prejšnji članekPomagajmo Evi in Mihaelu obdržati hišo!
Naslednji članekSlovenija oranžna: Fakultete lahko odprejo svoja vrata

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.