Slovenska policija ima nove okrepitve

Picture of a police car from the  Police of Slovenia parked during a patrol in Ljubljana, Slovenia. The Slovenian National Police Force is the government agency that handles the responsibility of law enforcement in Slovenia.
Foto: BalkansCat iz iStock

Slovenska policija je v prvih dnevih decembra prejela 40 novih policijskih intervencijskih vozil – maric. Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav in ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar sta policistom slovesno predala marice.

Dolžnost policije je zagotavljanje varnosti ljudi

Ministrica za notranje zadeve je dejala, da je temeljna dolžnost policije zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja, predvsem pa varovanje človekovih pravic ter krepitev pravne države in vladavine prava. »K temu je sedanje vodstvo ministrstva in policije zavezano od prvega dne. O tem, da krepimo človekove pravice in njihovo spoštovanje, priča naše delo, ki smo ga opravili v zadnjih šestih mesecih,« je poudarila. Dodala je: »Da lahko policisti učinkovito opravljajo svoje naloge, potrebujejo, prvič, ustrezno vrednotenje svojega dela, in drugič, ustrezno zaščitno opremo; sem sodijo seveda tudi ustrezna moderna vozila. Tako opremo kot vozni park moramo zato ves čas posodabljati.«

Obnova voznega parka slovenske policije

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije je poudaril, da obnova voznega parka ni enkraten dogodek, ampak ga je treba ves čas posodabljati. »Iztrošenost policijskega voznega parka je namreč težava, s katero se nenehno srečujemo. Za vsakim novim vozilom, ki ga kupimo, na zamenjavo čaka še vsaj nekaj starih, ki imajo več sto tisoč prevoženih kilometrov.« Zahvalil se je vsem strokovnim službam znotraj policije in ministrstvu. Vložili so veliko truda v nabavo in iskanje specifičnih tehničnih rešitev, da bi vozila čim bolje prilagodili potrebam policijskega dela.

»Ta vozila ne bodo le zamenjala starih, temveč bodo v marsičem tudi olajšala in poenostavila policijsko delo. Oprema je namreč bistveno posodobljena. Pomembno je, da so predloge za inovacije podali policisti sami, ki so pri svojem delu na terenu opažali določene pomanjkljivosti oz. priložnosti za izboljšave. Njihove ideje smo upoštevali in našli praktične rešitve, da smo jih realizirali. Danes torej tukaj, za nami, gledamo vozila, ki so jih pomagali načrtovati tisti, ki jih bodo tudi uporabljal,« je dejal mag. Boštjan Lindav.

Ljubljana, Republic of Slovenia -  August 5, 2017: Slovenian National Police van (Policija), parked on a public parking lot in city of Ljubljana.
Foto: Jarretera iz iStock

Policija pričakuje še več vozil

V zvezi s prizadevanji za posodobitev in pomladitev voznega parka je tudi omenil, da je pred kratkim policija nabavila električna kolesa, ki jih doslej še ni imela; prvi odzivi tako notranje kot tudi zunanje javnosti so po njegovih besedah več kot odlični. V zadnji fazi priprave pa so tudi trikolesni motorji, ki se jih pri policiji že prav tako veselijo. Pričakujejo pa še prihod dodatnih 40 novih maric, ki pa ne bodo last policije, saj bodo nabavljene po sistemu leasing; policija jih predvidoma dobi v začetku leta 2023.

VIRGOV
Prejšnji članekKomentar: Post-volilna utrujenost ali PVU-22
Naslednji članekUniverza na Primorskem novim študentom olajšala delo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.