“Slovenski dan zaljubljencev” že trka na vrata

Že res, da smo slab mesec nazaj hiteli v trgovine po srčkaste bombonjere in gravirane ključavnice, s katerimi smo simbolno zaklenili svojo ljubezen, ampak veš kaj? Slovenski dan zaljubljencev šele prihaja! 12. marca slavimo gregorjevo, dan ko se po ljudskem izročilu ptički ženijo in dan, ko simbolično pozdravljamo pomlad.

Pozdravljamo pomlad? Kaj ni prvi pomladni dan 20. marca?

No, ko je veljal še stari julijanski koledar je Gregor Veliki, rojen okoli 540 v Rimu in je veljal za idealnega papeža in cerkvenega učitelja, godoval prav na prvi spomladanski dan, ko je navadno že toplo. S tem, ko so leta 1582 spremenili koledarski sistem iz julijanskega v gregorjanskega, se je gregorjevo premaknilo nazaj, zato ga sedaj praznujejo 12. marca in ne na prvi koledarski spomladanski dan.

(Da ne bo zmede: gregorijanski koledar se ne imenuje po svetniku Gregorju Velikemu (ki ga praznujemo 12. marca), ampak po papežu Gregorju XIII., ki je živel približno tisoč let kasneje.)

Sicer pa naše ljudsko izročilo pozna več dni za ptičjo ženitev: vincencijevo, 22. januarja, valentinovo, 14. februarja, gregorjevo, 12. marca in urbanovo, 25. maja. Koliko ljubezni!

In kaj početi na gregorjevo?

Nekoč je veljajo, da se morajo dekleta na ta dan ozirati v nebo, kajti prva ptica, ki jo je dekle na ta dan videlo, je naznanjala, kakšnega moža bo dobila.

No, še vedno se lahko seveda ozrete proti nebu, ampak mi vam priporočamo, da si na ta dan (še bolj kot ponavadi) vzamete čas za svoje bližnje, pa naj gre za partnerja, družino ali prijatelje. Ker je valentinovo že zasidrano kot praznik masivne potrošnje, dajmo na “slovenski dan zaljubljencev” podariti raje tisto, kar je zastonj: našo pozornost, čas, nasmeh, poljub,  DIY voščilnico ali kaj, kar res pride iz srca.

Ampak vseeno ne pozabi, da se moramo, kljub temu, da obstaja toliko “posebnih priložnosti za izkazovanje ljubezni”, imeti radi vsak dan!

 

Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Prejšnji članekMarca se borimo proti raku na debelem črevesu in danki
Naslednji članekTop 5 podcastov za milenijce
Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.