So gozdni plodovi samo od lastnika ali jih lahko nabira vsak?

Jeseni vedno več ljudi zanese v gozdove, kjer mnogi nabirajo gore gob in kostanja. A vsako leto znova se sprožajo polemike, čigavi so plodovi – od lastnika gozda ali od tistega, ki jih nabere? Lahko lastnik gozda obiskovalcem omeji dostop in nabiranje gob?

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pravijo naslednje: »Lastnik mora v svojem gozdu dopustiti čebelarjenje, lov in rekreativno nabiranje plodov, zelnatih rastlin, gob in prostoživečih živali v skladu s predpisi. V gozdovih, kjer lastnik drevje goji tudi zaradi plodov, kot so kostanji, se lahko drugim obiskovalcem nabiranje takih plodov prepove. Če je pristojni organ lokalne skupnosti na predlog lastnika gozda odredil prepoved nabiranja, morajo ljudje, ki nabirajo gozdne plodove in sadeže, prepoved upoštevati.«

Če torej lastnik v gozdu goji drevje zaradi plodov, kot je to kostanj, ima pravico omejiti dostop do gozda, a le če to odredi pristojni organ lokalne skupnosti. V tem primeru mora biti prepoved tudi upoštevana.

Največ takih primerov, ko je nabiranje kostanjev v gozdu prepovedano, je v zahodni Sloveniji, in sicer na območju severne goriške in Krasa. Odločbe o prepovedi nabiranja plodov v gozdu so sicer zelo redke, zato se najverjetneje nimaš česa bati, če zaideš v gozd, da si nabereš kostanj za večerjo.

Na MKGP pa še opozarjajo, da naj se z gozdovi ravna skrbno in odgovorno, saj so osnova za ekološko ravnotežje v naravi. Dodajajo pa, da je potrebno upoštevati Pravilnik o varstvu gozdov, ki določa, koliko plodov lahko v gozdu posameznik nabere.

Prejšnji članekZačenja se LIFFE 2020
Naslednji članekKdo bodo prejemniki Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.