Začenja se LIFFE 2020

Danes, 11. novembra, se začenja 31. Ljubljanski mednarodni filmski festival (LIFFE), ki bo trajal vse do 22. novembra. Letos bo ta potekal z domačega kavča. Izbrani filmi bodo med festivalom na voljo za ogled preko spleta s pomočjo platforme video na zahtevo (VOD). Organizatorji se bodo potrudili kljub razmeram ohraniti strukturo Liffovega programa.

Program 31. obletnice

Na voljo bo 25 filmov iz različnih programskih sklopov – Perspektive, Predpremiere, Kralji in kraljice, Panorama, Ekstravaganca, Kinobalon, Retrospektiva: Fellini 100 in Evropa na kratko. Med njimi je pet tekmovalnih filmov iz sklopa Perspektive. Prvotno je bilo v program 31. Liffa uvrščenih 55 celovečernih filmov, vendar so nekatere filmske kopije, ki jih ni mogoče prikazati digitalno ali pa ni bilo mogoče pridobiti pravic za spletno prikazovanje. V primeru izboljšanja razmer bodo ostale filme v dvoranah prikazali decembra.

Poleg programa je Liffe organiziral tudi bogat spremljevalni program, vse od delavnic do okroglih miz in pogovorov s filmskimi režiserji. Prvi dogodek, ki se bo odvil 12. 11, bo pogovor z gostjama Niko Kovač in Petro Meterc, na katerem bodo skušali ovreči argument, Zakaj ni ničesar povedala, če je bila priča zlorabam.

Programske sklope, spored spremljevalnega programa in podrobnejše opise filmov lahko najdeš na Liffovi spletni strani.

Lanski zmagovalci

Na lanskem Liffu je glavno festivalsko nagrado vodomec mednarodna žirija dodelila filmu Prekla (Beanpole) režiserja Kantemirja Balagova. Posebni omembi sta bili dodeljeni filmoma Angelo in Lara.

Nagrado za najboljši kratki film je prejel kitajski film Lani, ko je vlak šel mimo (Last year When the Train Passed By). Mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev FIPRESCI je nagradila film Monos. Nagrado zmaj, ki jo podeljuje občinstvo, pa je prejel film Vsak dan je dober dan (Every Day a Good Day).

Jason Alexander

Prejšnji članekKako martinovati v času korone?
Naslednji članekSo gozdni plodovi samo od lastnika ali jih lahko nabira vsak?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.