Kako martinovati v času korone?

Martinovo je najstarejši slovenski praznik, ki ga praznujemo 11. novembra. Je praznik vina, saj označuje čas, ko naj bi bilo vino v sodih pripravljeno za pitje – mošt naj bi se namreč spremenil v vino. A v resnici je mnogo več od tega.

Martinovo so praznovali že stari Grki, ki so se poklonili bogu vina Bakhusu, navade čaščenja vina pa so kasneje z veseljem prevzeli Rimljani in za njimi kristjani. V naše kraje je praznovanje praznika vina prišlo iz nemških dežel. 11. novembra tako slavimo praznik Sv. Martina, skromnega svetnika, ki je svoj plašč nesebično poklonil beraču.

Po navadi v Sloveniji martinovo praznujemo z obiskom kleti in pitjem žlahtne kapljice, na mizi pa se znajdeta pečena gos ali raca. Letos bo to malo drugače. Kako torej praznovati martinovo v času korone?

Zoom martinovanje

Če imate s prijatelji navado, da se na martinovo podate na poteh po kleteh, letos nikar ne prekinite tradicije – le preselite jo na splet! Vsak naj si odpre buteljko dobrega vina in pripravi nekaj dobrega za prigriznit – druženje bo prav tako prijetno, čeprav preko ekrana.kozarca rdečega vina

Z dobro večerjo ne zgrešiš nikoli!

V bistvu se ti nikoli ni ljubilo pripravljati tradicionalnih martinovih jedi. Kdo pa ima čas polniti raco s kostanji in delati mlince ter rdeče zelje? No, letos ti časa ne primanjkuje, zato zavihaj rokave in svojo družino ali boljšo polovico preseneti s pravo martinovo pojedino. Da ne bo vsak dan v karateni enak!

Sladica z vinom

Če pa nisi tako vešč v kuhinji in imaš raje kaj sladkega, se lahko lotiš sladic … iz vina! Ena takih sladic je skrivnostna sladica z vinom, ki so jo včasih pripravljali na vasi, ko je bilo treba odrasle člane družine malo pogreti.

Za pripravo potrebuješ 6 rezin kruha, 3 žlice sladkorja, pol litra rdečega vina in cimet. Rezine belega kruha najprej popečeš na opekaču ali štedilniku ter jih v skledi namočiš z vinom. Po vrhu potreseš cimet in pustiš stati približno 10 minut, da se kruh namoči. Na koncu kruh posuješ še s sladkorjem in vsako rezino kruha kot »po starem« postrežeš v skledici z žlico. Ta preprosta sladica ti bo dala energijo in zagotovo te bo pogrela!

 

Kuhanček

Kuhančka se sicer navadno ne pije za martinovo, ampak zakaj pa ne bi letos stvari malo priredili po svoje? Skuhaj malo kuhančka, vzemi dobro knjigo in pojdi na balkon ali teraso ter uživaj v hladnih jesenskih dnevih.Kuhano vino.

Prejšnji članekOdpovej hrup, zaplavaj v morju glasbe in občuti viralni zvočni fenomen, za katerega nujno potrebuješ slušalke
Naslednji članekZačenja se LIFFE 2020

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.