Spomni se nase ob Svetovnem dnevu zdravja

Kaj pravzaprav pomeni, da si zdrav? Se počutiš zdravega? Kako ohraniti zdrav življenjski slog, ko pa nas iz vseh strani bombardirajo z raznoraznimi ponudbami, ki nas vlečejo k pregrehi?

Sedmega aprila obeležujemo Svetovni dan zdravja, zato je prav, da danes nekaj besed namenimo tudi enemu najpomembnejših vidikov naših življenj.

Biti zdrav je v veliki meri odvisno od prehrane, ki jo zaužijemo.

  • Kolikokrat na teden ješ hitro prehrano? Sam vem, boni ponujajo, kar ponujajo, ampak vseeno poskusi omejiti število pic in burgerjev, ki jih zaužiješ.
  • Kaj je najbolj pogosta pijača, po kateri posežeš, ko si žejen? Ni primerno, če vodo piješ le takrat, ko si prekrokan. Saj ni nič narobe s tem, da včasih zaužiješ tudi kakšno sladkano pijačo, vendar poskrbi, da bo glavni vir hidracije voda. S sabo vedno nosi flaš(k)o.
  • Piješ sladkano kavo? Potrudi se, da tvoja kava ali čaj ni sladkana. Na okus se hitro navadiš, pa še veliko bolj zdravo je. Ali pa preizkusi različne alternative na primer, da si kavo posladkaš z medom.
  • Vsak dan pojej vsaj po eno enoto sadja in zelenjave na dan (na primer paradižnik kot dodatek obroku in banano kot malico).

Kljub temu, da je prehrane zelo pomembna pa seveda ni vse.

  • Kajenje in alkohol sta res slabi razvadi, ki našemu telesu ne delata prav nobene usluge. Neposrednih posledic morda zaenkrat še ne občutiš, ampak prej kot slej, se ti bo telo začelo maščevati. Zato že danes naredi nekaj za prihodnost in vsaj zmanjšaj količino popitega alkohola in število pokajenih cigaret.
  • Ne smemo pozabiti niti na pomen vadbe. Pomlad je že prispela in nimaš prav nobenega izgovora več, da se ne bi odpravil nekajkrat na teden vsaj na sprehod.
  • Maksimalno znižaj nivo stresa. Študij je seveda naporen in stresen, ampak poskrbi, da se dobro organiziraš in se tako izogneš vsaj tistemu nepotrebnemu stresu ob pomanjkanju časa.
  • Ko pa poskrbiš za vse zgoraj napisano, pa se tudi dobro naspi, saj se sicer tvoje telo ne bo moglo soočiti z vsemi izzivi našega vsakdana.

Slovenci se sicer v principu počutimo zdrave. Zdravo počutje pomembno vpliva na zadovoljstvo z življenjem, zato podaj preveri, kako se je »odrezala« tvoja regija.

Samoocena o zadovoljstvu življenja v Sloveniji
Vir: SURS

Ob letošnjem Svetovnem dnevu zdravja Svetovna zdravstvena organizacija poudarja univerzalno dostopnost do zdravstvenih storitev za vsakogar in vsepovsod. Mogoče se pri nas premalokrat zavedamo, da prebivalci Slovenije za zdravstvene storitve plačujemo manj kot večina evropskih držav. Če izvzamemo samoplačniške storitve in vsa doplačila, so se pri nas leta 2016 zdravstveni izdatki iz lastnega žepa ustavili pri 12 %, medtem ko v EU v povprečju pri 22 %. Pri nas se namreč večina storitev, zdravil in medicinskih pripomočkov pokriva iz obveznega in dopolnilnih zavarovanj. Spodaj si oglej še video Svetovne zdravstvene organizacije, ki opozarja na ta problem.

Health care for all: let’s make it a reality

Nimajo vsi na voljo toliko možnosti kot jih imamo pri nas, zato je pomembno, da sami poskrbimo za svoje zdravje, saj lahko!

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

VIRSURS
Prejšnji članekPredstavlja se Visoka šola za računovodstvo in finance
Naslednji članekMladinski svet Slovenije že nagradil najboljša zaključna dela
Maja Matuha

Novinarka in urednica revije Dijak 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.