Srečanje štipendistov ASEF z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister Matej Arčon se je srečal s štipendisti in mentorji ASEF
Minister Matej Arčon se je srečal s štipendisti in mentorji ASEF Foto: on gov

Štipendisti Ameriško-slovenske izobraževalne fundacije so se na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu srečali z ministrom Matejem Arčonom. Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu je sprejel študente, ki v Sloveniji nabirajo nova znanja in izkušnje, obenem pa raziskujejo in spoznavajo domovino svojih prednikov.

Štipendisti ASEF na srečanju z ministrom Arčonom

Sprejema pri ministru Arčonu se je udeležilo sedem štipendistov iz Združenih držav Amerike, Argentine in Avstralije, mentorji ASEF, sodelavci ter drugi aktivni člani fundacije. V sproščenem pogovoru z ministrom Arčonom so študenti predstavili svoje izkušnje in vtise. Kot so pojasnili, imajo tovrstne izmenjave velik pomen, ne le zaradi širitve poklicnih in študijskih znanj in veščim, ampak tudi taradi krepitve stika s koreninami.

Mnogi so obisk Slovenije izkoristili tudi za navezavo stikov s svojimi slovenskimi sorodniki in spoznavanje krajev. Tudi njihovi mentorji so izpostavili pomembnost izmenjav, ki v slovenski znanstveni prostor nove pristope in drugačne poglede.

Minister Matej Arčon je po srečanju povedal, da je zelo pomembno in dragoceno, da se mladim nameni ustrezna pozornost. Poleg tega je zagotovil, da bo urad v prihodnje podpiral tovrstne izmenjave in delovanje podobnih fundacij. Želi si, da se prepoznavnost tovrstnih izmenjav in fundacije razširi med Slovence po svetu.

V letu 2022 je bilo v okviru štipendijskega programa ASEF izbranih 11 izjemnih mladih posameznikov slovenskih korenin, ki živijo v tujini, da obiščejo Slovenijo. Temu lahko dodamo še enega štipendista, ki raziskovalnega obiska lani ni mogel izvesti zaradi Covid razmer. Sedem štipendistov je trenutno v Sloveniji, dva štipendista še prideta julija in dva konec leta, ena štipendistka (iz Kanade) pa bo obisk najverjetneje izvedla v začetku naslednjega leta.

O Ameriško-slovenski izobraževalni fundaciji

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je bila ustanovljena 23. februarja 2014 v San Franciscu. Prizadeva si za »kroženje možganov« med Slovenijo in tujino. Vključuje mrežo več kot 50 slovenskih profesorjev, ki delujejo na več kot 45 univerzah po svetu in pokriva vse znanstvene vede. Dejavni so v ZDA, Kanadi, Avstraliji, Veliki Britaniji, Avstriji, na Novi Zelandiji in Danskem. S štipendijami za potomce slovenskih izseljencev iz ZDA in drugih držav, ki prihajajo v Slovenijo na 10-tedenski raziskovalni obisk ali na obisk podjetja dajejo priložnost, ki jim omogoča, da napredujejo v kariernem smislu in osebno rastejo ter ob tem spoznavajo domovino svojih prednikov in vzpostavijo nove povezave, ki se ohranijo ter nadaljujejo tudi po izvedenem obisku.

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekNetflixova serija Stranger Things dosegla nov rekord
Naslednji članekŠtipendije družbe Hit za šolsko leto 2022/23

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.