Srečno novo leto 12020!

Ja, prav si prebral, nismo se zatipkali. Si se kdaj vprašal, če ljudje res prav štejemo leta našega obstoja? Če morda ne zaostajamo … za kakih 10.000 let?

2020

Človek, kralj živali

Ljudje smo do zdaj prva in edina znana živalska vrsta, ki si je uspela podrediti celoten planet in ga prilagoditi našim potrebam. Tako je eden izmed naših najbolj pomembnih izumov tudi koledar: verjamemo, da trenutno živimo v letu 2019, ki se počasi že izteka.

Gregorijanski koledar: preživet?

Toda, kaj če je naš koledar zastarel? Kaj, če nam morda pači pogled na človeško zgodovino in izkrivlja realno sliko o tem, kdo ljudje zares smo? In kako zelo smo kot vrsta napredovali v izjemno kratkem času?

Katero je zares pravo leto 0 človeštva? Če se poglobimo v našo zgodovino kmalu ugotovimo, da ljudje ne obstajamo šele od rojstva Jezusa Kristusa, temveč že nepredstavljivo število let prej. Postavimo lahko novo leto 0, ki zares zajema začetek človeške zgodovine in vključuje vse kulture sveta. Leto 0, ko smo ljudje začeli graditi svoj svet.

Stonehenge.

Prvi tempelj izpod človeških rok

Pred 12.000 leti so kamenodobni ljudje v Mali Aziji so udejanjili prvi večji človeški gradbeni projekt: najstarejši tempelj na svetu. Zgradili so ga 7000 let pred piramidami v Egiptu. Prvi človeški tempelj je bil visok 6 metrov in okrašen s piktogrami živali in mitoloških bitij. Ne vemo, kako so takratni gradbeniki uspeli premostiti tehnične ovire in dejansko zgraditi tako veliko konstrukcijo z znanjem, ki so ga imeli. Vsekakor pa so bili zidarji tega templja morali nujno biti močno organizirani – bolj, kot smo si mislili, da so ljudje v tem času lahko bili.

Zakaj so zgradili to mogočno stavbo ne vemo, gotovo pa je, da njena zgraditev pomeni začetek nove dobe. Tako so ravno v tem delu sveta in v tem času ljudje začeli z izgradnjo velikih stavb – novega sveta na starem, že obstoječem. Ti dogodki predstavljajo pomemben, če ne najpomembnejši mejnik v človeški zgodovini. Tu bi se lahko v resnici začeli šteti leta.

Najstarejši tempelj na svetu.
Najstarejši tempelj zgrajen od človeške roke, Göbekli Tepe v današnji Turčiji. Foto: Vincent Musi, National Geographic.

Novo leto 0: 10.000 let nazaj

Mnogim znanstvenikom se zdi ta mejnik tako ključen, da predlagajo, naj opustimo dosedanji gregorijanski koledar in uveljavimo nov, holocenski koledar. Kako? Tako, da naši trenutni letnici dodamo 10.000 let. Dni, mesecev in praznikov nam ni treba spreminjati, le enko pripišemo pred trenutno dvojko. Tako bi bilo naše trenutno leto 12019, 31. decembra ob polnoči pa bi se veselili novega leta 12020.

Štetje časa jovo na novo

To novo štetje let bi drastično spremenilo naš pogled na zgodovino. Leta 0 po holocenskem koledarju bi bil zgrajen prvi tempelj; leta 4000 bi se začela bronasta doba; okoli leta 7000 bi se dvignile prve visoke kulture v stari Indiji, Egiptu, Grčiji in Mezopotamiji; leta 8000 bi Grki zavzeli Trojo; okoli leta 9700 bi živel Aleksander Veliki. Šele okoli leta 10.000 bi nastopilo leto 0 po gregorijanskem koledarju, ko naj bi se rodil Jezus Kristus.

Če razmišljamo o človeški zgodovini v okviru uveljavljenega štetja let, nevede zanemarjamo 10.000 let pomembnih dosežkov človeške zgodovine. Če pa v naše dojemanje zgodovine vključimo še teh deset tisočletij, hitro ugotovimo, kako dolgo, a hkrati neutrudno in eksponentno se je človeška vrsta razvijala skozi stoletja.

A New History for Humanity – The Human Era

Ne pozabimo, kako dolgo že človek gradi, ustvarja in se neutrudno razvija na našem gostoljubnem planetu in si zaželimo srečno novo leto 12020!

Prejšnji članekJe Božiček res ugrabil dedka Mraza?
Naslednji članekKako se izogniti polenom, ki jih življenje meče pod noge?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.