Je Božiček res ugrabil dedka Mraza?

Dedek Mraz, kdo ga ne pozna? Tretji dobri mož, ki najbolj pridnim otrokom na novega leta dan prinese darila. A danes, v času kapitalizma, dedek Mraz izgublja na svojem pomenu in vedno manj otrok ga pozna, saj imajo raje Božička.

Tradicija dedka Mraza izhaja iz Rusije iz časa komunizma. Darila naj bi nosil v noči iz 31. decembra na 1. januar, pustil pa naj bi jih pod novoletno jelko. Poslovenjen dedek Mraz, ki je postal popularen v času socializma v Jugoslaviji, naj bi živel pod Triglavom in nosil kučmo, imel belo brado ter bil oblečen v tradicionalno slovensko nošo. V času socializma, ko je božič in vsa krščanska tradicija izgubila na pomenu, je bil dedek Mraz asociran s postavljanjem novoletne jelke, ki se jo je postavljalo namesto božičnega drevesca.

Okraski

Danes je glavni dobri mož Božiček, ki nosi darila na božično jutro. Božička je znova popularizirala Coca Cola, saj so se njene barve ujemale s klasično Božičkovo rdečo uniformo in je maskoto Božička začela uporabljati v svojih prazničnih oglasih. Zato je tudi danes z razvojem kapitalizma Božiček bolj popularen od dedka Mraza, saj za oglaševanje uporabljajo njegovo ime in Božičkov simbol posledično povečuje prodajo v trgovinah.

Pa ti, doma postavljaš novoletno jelko, ali božično drevesce?

Prejšnji članekZakaj se za novo leto ne je piščanca?
Naslednji članekSrečno novo leto 12020!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.