Projekt Start up your dreams – zakaj so sanje pomembne (Erasmus+)

Unlock your potential text on wooden blocks with pad lock on light blue background. Motivational concept
Foto: Jerome Maurice iz iStock

Start up your dreams je projekt, ki je nastal v okviru Erasmus+ programa. Kot odziv na vprašanja in izzive, ki jih je Evropska komisija izpostavila, v okviru ozaveščanja mladih, ki stopajo na podjetniško pot, ter možnostih, ki jim jih ponuja Evropska unija. Čeprav se je odgovor na ta vprašanja v letu 2018 zdel še precej preprost, se je leto kasneje začela in nato dve leti za tem zgodila pandemija Covid-19, ki je svet praktično ustavila. Mladi so bili prikovani pred zaslone in so izgubili ves zanos, ki bi ga sicer pripisovali mladostnikom.

Zato so partnerji iz Slovenije, Severne Makedonije, Romunije in Estonije združili moči, da bi ustvarili orodje, ki bi tistim, ki delajo z mladimi, nudilo močno oporo in dobro izhodišče, da mlade spodbudijo, k ustvarjalnosti in želji po novih izzivih in priložnostih. Trg dela v Evropski uniji je za mlade krasno okolje, da si pridobijo nove izkušnje, nova prijateljstva in dosežejo svojo sanjsko službo, treba jim je samo malo pomagati.

dream, clouds, sleep
Foto: BiljaST iz Pixabay

Beseda vodje projekta

Po uspešno izpeljanem projektu, je vodja projekta Sanja Obaha Brodnjak povedala: »Dovoli si sanjati, verjemi vase, vse je mogoče,« so fraze, s katerimi odrasli nagovarjamo mlade, ki se morajo na svojo karierno pot šele odpraviti in poiskati sanjsko zaposlitev. Pri svojem dolgoletnem mladinskem delu se zavedam, da sanje in vera vase nista dovolj, da bi mladi lahko izkoristili talente in denar služili z delom, ki jih osrečuje in izpolnjuje. Pomembno je, da se najprej dobro zavedajo svoje identitete in razvijejo veščine, ki jim bodo pomagale poiskati pravo življenjsko smer in se osamosvojiti. Prav mladi imajo ogromno inovativnih zamisli in rešitev, nimajo pa osebnih kompetenc za njihovo realizacijo

Dodala je, da so jo »dolgoletne izkušnje v mladinskem delu ob skupinskih aktivnostih in individualnem delu v psihosocialni svetovalnici in mladi, skozi svoja hrepenenja in potrebe, da je tudi sama začela sanjati o odgovoru na te potrebe

»Ker se zavedam, da lahko dam samo to kar imam, sem pobrskala po zakladnici svojih strokovnih znanj, dolgoletnih izkušenj na področju zaposlovanja in mladinskega dela, psihosocialnega svetovanja in mladinskega mentorstva ter pričela sestavljati smiselne korake, ki temeljijo na jasnih ciljih in iskala poti do njihove uresničitve. Začel je nastajati osnutek novega orodja, ki bi zajemalo različne metode izkustvenega učenja na področju inovativnega, ustvarjalnega in lateralnega razmišljanja, osebne rasti (opolnomočenja) in oblikovanja osebne identitete,« je opisala nastanek novega orodja, ki zajema različne metode in področja.

»S premišljenim izborom ustreznega mednarodnega projektnega partnerskega konzorcija se pogled, strokovnost in namembnost orodja širi in pridobiva na kvaliteti. Verjamem, da je v mreženju in projektnem konzorcijskem združevanje dodana vrednost nadgradnje obstoječega mladinskega dela, ki bo zmoglo kreirati in predajati sodobnim mladim to kar potrebujejo, ob tem se osebno opolnomočijo in pripravijo na samostojno pot, pri tem pa spoznajo kako kar najbolje izkoristili svoje talente,« je še dodala.

Končni izdelek

Pod Sanjinim vodstvom so udeleženci projekta skupaj sanjali sanje boljšega sveta. Da bi predvsem tisti mladi, ki so se v Covidu-19 izgubili, našli pot v svojo prihodnost, je nastala publikacija, ki bo na voljo mladostnikom in delavcem, ki delajo z mladimi v osmih jezikih. Gre za jezike partneric projekta. Ob angleški verziji bo publikacija na voljo še v slovenščini, estonščini, ruščini, makedonščini, srbščini, romunščini in madžarščini.

Ker so mladi tisti, ki imajo največkrat veliko dobrih idej, inovativnih zamisli in rešitev, vendar jim primanjkuje osebne usposobljenosti za njihovo uresničitev,  smo razvili inovativno orodje, ki bo mladinskim delavcem, organizacijam in vsem, ki delajo z mladimi, ponudilo kakovostno in inovativno gradivo za konkretno mladinsko delo, ki bo spodbujalo inovativno-kreativne ideje mladih in trening možganov. Inovativno orodje sestavljajo 3 moduli, katerih hibrid je nosilec inovativnosti in optimalne učinkovitosti:

  • USTVARJAM (kako dobim ustvarjalne ideje: lateralno razmišljanje zunaj okvirjev)
  • ZMOREM (kako dobim motivacijo, da jih uresničim: zavedanje lastne vrednosti)
  • ZAČNEM (kako jih suvereno predstavim trgu EU: socialne in komunikacijske spretnosti).

S pomočjo novega, inovativnega orodja se bodo mladi osebno opolnomočili in pripravili na samostojno pot, pri tem pa spoznali in kar najbolje izkoristili svoje talente.

Orodje temelji na skupnem delu in znanju partnerjev v projektu, ki se že več let ukvarjajo z delom z mladimi. Prihajajo iz organizacij, ki v svojem lokalnem okolju že delajo spremembe in se trudijo za opolnomočenje mladih. Te organizacije so Društvo SMC Maribor, Info front – Prilep, Mladinski klip NGO Active, Asociatia Zöld nap (Združenje Zeleno sonce)

Besede udeleženca projekta

Eden od udeležencev projekt, ki je tudi ogromno prispeval, da je projekt danes prišel do svoje končne podobe, Hristijan Jordonski (Kyrro), je dejal: »Osebno menim, da je to eden od projektov, ki mi je najbolj pri srcu. Zato, ker ga je razvila ekipa neverjetnih ljudi, konzorcij, ki ga sestavljajo izjemni strokovnjaki na svojih področjih dela. Vzeli smo gradivo, ki je zelo potrebno za mlade, uporabili smo svoje predhodno znanje in izkušnje, da bi mu dali pragmatično razsežnost, in ga uspeli prilagoditi dejanskim potrebam mladih. V tem obdobju dela na projektu smo doživeli takšno povezanost, čutili smo podporo drug drugega in vse to skupaj je celoten proces naredilo prijeten in zabaven.

Ogromna zahvala Sanji Obaha Brodnjak, ker nas je vključila v celoten proces in verjela v nas in v celotno ekipo. Celotna izkušnja nam je pokazala, da lahko mi in hkrati mladi dosežemo vse svoje potenciale in kljub težavam in oviram ustvarimo nekaj smiselnega.«

Ker bi radi naredili nekaj za druge

Projekt je nastal, da bi pomagali mladim, ki se še iščejo in ki še ne vedo, kako naj v svojem življenju poskrbijo za spremembe, ki bi jih radi videli, tako pri drugih kot pri sebi. Čudoviti pozitivni učinki za mlade, ki jih bo imel ta projekt, so bili vidni že, ko je bilo orodje testirano. Mladi so se začeli spraševati o svojih ciljih, njihovi izdelki in sodelovanje pri delavnicah so bili odlični. Mednarodna konferenca, ki je bila 22. 3. 2023 v Mariboru, je požela veliko navdušenje udeležencev.

Projekt bo gotovo pustil svoje pozitivne sledi med mladimi, ki se bodo v okviru projekta izobraževali in si prizadevali, da zgradijo lepšo prihodnost zase in za druge.

Prejšnji članekAli Amsterdam diskriminira turiste?
Naslednji članekKurja polt 10: vse najboljše!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.