Kurja polt 10: vse najboljše!

Grafika za Kurjo polt s sliko moškega, slonom in podatki o festivalu
Foto: on Kurja polt

Nocoj se pričenja že 10. edicija festivala žanrskega filma Kurja polt. Festival praznuje deseto obletnico, in ker ima rojstni dan, si bo dal duška!

Čeprav se bo festival, kot se za 10. obletnico spodobi, zvečer v Kinodvoru uradno otvoril s kultnim filmom Zabava (The Party, 1968) Blakea Edwardsa, v katerem spremljamo indijskega igralca, ki na snemanju hollywoodskega pustolovskega spektakla ponesreči razstreli set in ki ga, namesto da bi ga odpustili, po pomoti povabijo na ekskluzivno zabavo filmskega producenta, kjer gre vse čudovito po zlu, se bo prva projekcija festivala zgodila že ob 18.30 uri, ko bo v Kinodvoru prikazan film Vzetje (The Taking, 2021) Alexandra O. Philippeja, dežurnega kronista in anatoma ameriške filmske ikonografije in mitotvorstva, ki se je tokrat lotil prizorišča Monument Valley. Skozi radikalno preiskavo reprezentacij te ikonične pokrajine v filmu in oglaševanju pokaže, kako je prostor, ki je zgodovinsko pripadal in še danes pripada ljudstvu Navajo, postal utelešenje in vizualni simbol mita o pionirskem, izbranem in samoniklem belem ameriškem ljudstvu.

Jutri se bo festival popoldne v Slovenski kinoteki nadaljeval s Seanso na deževno popoldne (Seanse on a wet afternoon, 1964), počasi tlečim, atmosferičnim psihološkim trilerjem Bryana Forbesa, ki je spregledani biser britanske kinematografije šestdesetih let, zvečer pa se nam v Kinodvoru obeta film Nezadržno (Inexorable, 2021), najnovejši triler žanrskega auteurja Fabricea du Welza, poln laži in poželenj ter posnet na čudovito zrnatih 16 milimetrov.

Danes zvečer bo na youtube linku spodaj na voljo tudi letošnji festivalski trailer:

10. KURJA POLT: Vse najboljše!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.