Podpisana 23-milijonska pogodba o nakupu letal za gašenje

Summer arrives and with it the terrible fires that hit this land.
Foto: Ricard Ferre Jornet iz iStock

Slovenija je podpisala pogodbo, ki jo je dolgo čakala. Minister za obrambo Marjan Šarec, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Leon Behin in izvršni direktor podjetja Air Tractor Europe SL Rafael Selma Beltran so podpisali pogodbo o nakupu letal za gašenje.

Podpis pogodbe štirih letal za gašenje

Pogodba v višini 23.292.932,69 EUR (z vključenim davkom na dodano vrednost) zajema nakup dveh dvosednih in dveh enosednih letal. Letala bodo omogočila izvidovanje in takojšnjo reakcijo ob zaznavanju požara, kar bo močno zmanjšalo možnost razvoja požara v naravi v večjem obsegu.

»Danes je dan, ki smo ga čakali že od lanskega leta, ko smo doživeli največji požar v zgodovini Republike Slovenije,« je ob podpisu pogodbe o nakupu dveh dvosednih in dveh enosednih letal dejal minister za obrambo Marjan Šarec. »Takoj smo začeli pripravljati dokumentacijo in plod vsega skupaj je današnji slovesni podpis pogodbe, ki bo omogočil začetek novega ciklusa v boju proti naravnim katastrofam,« je poudaril.

Kdaj bodo letala nared?

Slovenija bo dve letali pridobila junija letos in bosta po registraciji pripravljeni za operativno delovanje in izvajanje gašenja že poleti. S prihodnjim letom pa bo zagotovljeno popolno delovanje podpore gašenju iz zraka s štirimi namenskimi letali v okviru Uprave za zaščito in reševanje.

Minister Šarec je ob tem dodal, da Slovenija začenja s postavljanjem novega sistema, kot ga doslej še nismo imeli in bo omogočil predvsem preprečevanje tako velikih razsežnosti požarov.

Tehnične karakteristike letal:

  • Razpon kril: 18m
  • Dolžina: 10,9 m
  • Višina: 4,9m
  • Rezervoar za vodo: 3028 litrov
  • Vzletna dolžina: kopno 600m (1005m z ovirami višine 15m)
  • Jezero, morje, reka: 670 m (1707m z ovirami  višine15m)

Letala bodo omogočila izvidovanje in takojšnjo reakcijo ob zaznavanju požara, kar bo močno zmanjšalo možnost razvoja požara v naravi v večjem obsegu. Podpora gašenju iz zraka bo kot prva tovrstna namenska enota pri nas organizirana kot posebna notranja organizacijska enota v okviru Uprave za zaščito in reševanje (URSZR). Do umestitve enote z delovnimi mesti pilotov v državni upravi v URSZR bodo letala upravljali za ta namen usposobljeni piloti Slovenske vojske oziroma zainteresirani piloti, zaposleni v državni upravi, in sicer skladno s kriteriji proizvajalca.

Podpis pogodbe za nakup letal za gašenje
Podpis pogodbe za nakup letal za gašenje Foto: on gov

Izobraževanje pilotov in vzdrževanje letal bo steklo takoj

Piloti bodo s prešolanjem začeli takoj po današnjem podpisu pogodbe, in sicer najprej pri pogodbeniku in proizvajalcu, nato v Sloveniji ob podpori zunanjih inštruktorjev z namenom usposabljanja v realnem okolju požarne sezone. Po izvedbi zahtevanih usposabljanj bodo piloti usposobljeni za izvajanje nalog gašenja iz zraka.

Tudi z vidika tehnikov in inženirjev gre za specifična znanja. Tehnike in inženirje bomo glede na specifičnost trga dela na tem področju sprva zagotavljali s pomočjo zunanjih izvajalcev in Slovenske vojske, ob popolni vzpostavitvi zmogljivosti za podporo gašenju iz zraka pa predvidevamo zaposlitev ustreznega kadra v okviru Uprave RS za zaščito in reševanje.

Podpis pogodbe o dobavi letal za gašenje na Ministrstvu za obrambo

Urednik portala Student.si

VIRgov
Prejšnji članekKurja polt 10: vse najboljše!
Naslednji članek5 izjemnih dokumentarnih filmov o živalih

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.