Štetje prebivalstva v Indiji bo prineslo ogromno težav

Po desetih letih v Indiji poteka popis prebivalstva oziroma cenzus. Po zadnjem popisu je bilo v Indiji malenkost več kot 1,2 milijarde prebivalcev, sam cenzus pa je prebivalstvo razdelil glede na razrede, izobrazbo, starost in druge podskupine. Letošnji (nadaljeval se bo tudi naslednje leto) pa zna prinesti še več težav kot le delitev prebivalstva. Zaradi težav begunstva bi se znalo zgoditi, da bo popis odkril veliko ljudi, ki nimajo »pravice« bivati v Indiji. Tako že od sredine prejšnjega leta gradijo zbirne centre, ki bi jim lahko rekli zatočišča ali pa kaj hujšega.

Prejšnji cenzusi in štetje prebivalstva

Aprila 2019 je potekala konferenca, kjer so določli, da bo popis/cenzus potekal preko pametnih telefonov popisovalcev (tisti, ki bodo popis opravljali). Teh naj bi bilo več kot 330 tisoč, možen pa bo tudi popis preko navadnega papirja. Vse se je zamaknilo zaradi epidemije koronavirusa in tako ima Indija nekoliko več časa za grajenje zbirnih centrov, prebivalci pa več časa za pridobitev državljanstva.

Prejšnji cenzus je obsegal 29 držav v Indiji ter tako pokril 7935 mest in več kot 600 tisoč vasi. Ljudstvo so razdelili po spolu, veri, izobrazbi in poklicu. Strošek celotnega popisa je dosegel približno 300 milijonov dolarjev, kar je bilo manj kot pol dolarja na osebo. Povprečna cena na osebo pri popisu prebivalstva v drugih državah je več kot štiri dolarje.

Populacija Skupaj 1,210,854,977
Moški 623,724,568
Ženske 586,469,294
Pismenost Skupaj 74 %
Moški 82.10%
Ženske 65.46 %
Gostota prebivalstva Na km2 382
Razmerje spolov Na 1000 moških 940 žensk
Razmerje spolov (otroci do 6 let) Na 1000 žensk 914 moških

 

Zbirni center

Več kot polovica prebivalstva je živela v šestih najbolj poseljenih zveznih državah (od 29-ih). Trideset odstotkov Indijcev je živelo v mestih oziroma urbanih naseljih, ostali pa na vaseh in zaselkih. Že takrat je bila velika težava z migranti in begunci, saj so predstavljali kar 39 % vsega prebivalstva.

Za primerjavo bomo prikazali tudi številke dveh popisov poprej, torej 2001 in 1991. Leta ’91 je imela Indija 846,427,039 prebivalcev, deset let kasneje pa se je številka dvignila za več kot dvajset odstotkov, na 1,028,737,436.

Ilegalni migranti ali le muslimani

Že z lanskoletnim delnim popisom je bilo samo v provinci Assam okoli 2 milijona ljudi, ki jim še vedno grozi odvzem državljanstva. Večina jih nima rojstnega lista, spet drugi pa so priseljenci iz drugih držav, a nekako še vedno imajo državljanstvo. Skoraj vsem pa je skupno to, da so pripadniki muslimanske vere. Kako je do tega prišlo, se težko zavedamo, še težje pa se je zavedati, kaj se bo z njimi zgodilo po cenzusu in popisu. Tako so v gradnji že nekaj časa tako imenovani zbirni centri, ki so na »dobri« poti, da postanejo enaki kot tisti na Kitajskem. Vodilni pravijo, da centri nimajo nič skupnega z muslimani in da je vsakršno povezovanje s koncentracijskimi taborišči žalitev države in odnosov z ljudmi. Vseeno pa imajo centri ograjo, stražne stolpe, zidove in vse kar imajo drugi »centri«.

Pogled enega iz zbirnih centrov iz zraka
Pogled enega iz zbirnih centrov iz zraka

Kako bo to Indija reševala, je še vedno zakrito v tančico skrivnosti, saj tam pri cenzusu vlada določen režim in preprečevanje tega ne bo lahko za tiste, ki bodo to želeli. Vsekakor pa bo popis prebivalstva pomenil, da nas je na svetu vsaj nekaj sto milijonov več.

Urednik portala Student.si

VIRAljazeera.com
Prejšnji članekOlajšajte si življenje s Huaweievimi napravami
Naslednji članekMiti in resnice o arašidovem maslu: Kalorije, hranila in drugo
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.