Študenti so proti ponovni uvedbi študija na daljavo

Študentska organizacija Slovenije in Visokošolski sindikat Slovenije sta jasno proti predlogu direktorja NIJZ, Milana Kreka, o predlogu študija na daljavo. Še ostreje obe organizaciji obsojata njegove obtožbe, da so za sedanjo rast epidemije krivi študenti oziroma študentsko življenje. Svoj odgovor na to so zapisali v izjavi za javnost, pod katero sta podpisana predsednika obeh organizacij Gorazd Kovačič in Andrej Pirjevec.

Študij na daljavo naj ne bo ukrep omejevanja

Ker se oziroma naj bi se izbruhi v večjem številu pojavljali med študenti, bi bilo treba uvesti kakšen dodaten ukrep na področju študentskega življenja, je pred dnevi dejal Milan Krek. Direktor Nacionalnega inštituta za javni zdravje je kot enega izmed ukrepov navedel študij na daljavo. To je sprožilo odgovor organizacije ŠOS in sindikata VSS, ki sta svoje mnenje strnila v objavo. Ta je v celoti dostopna na spletni strani Študentske organizacije Slovenije ter Visokošolskega sindikata Slovenije.

»Pedagoški proces v fizičnem prostoru je izjemno pomemben za kakovost študija in za izgradnjo socialne mreže med vrstniki v stroki. Dolgotrajno omejevanje socialnih stikov med študijem na daljavo je povzročilo tudi velik porast psihosocialnih stisk med študentkami in študenti in te imajo nanjo večje negativne posledice kot sama bolezen COVID-19,« so v začetku zapisa pojasnili pomembnost študijskega procesa v živo in izostanek socialnih stikov v primeru študija na daljavo ter njegovih negativnih posledic.

Milan Krek (FOTO: gov.si)
Milan Krek (FOTO: gov.si)

Da niso pozabili na besede obeh pristojnih Ministrstev (za zdravje in šolstvo), so spomnili z omembo njihove obljube poleti v primeru poslabšanja epidemije: »Ministrstvo za zdravje ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport sta na sestankih pred pričetkom študijskega leta kot edini način zaostrovanja ukrepov v visokem šolstvu predstavila skrajševanje periode samotestiranja, če se bo epidemija zaostrovala. Trenutno je še vedno predpisano, naj se samotestiranje izvaja enkrat tedensko. Če NIJZ ugotavlja, da to ne zadošča več, naj vladi predlaga pogostejše samotestiranje, ki bo omogočalo tako varno obiskovanje predavanj in vaj, kot tudi varno druženje, ne pa da zagovarja selektivni »lockdown« samo za visoko šolstvo.«

Univerza v LjubljaniMilana Kreka so pozvali k izboljšanju stanja

»Preden direktor NIJZ krivi za sedanji val epidemije ravno študentsko življenje, naj premisli, kaj lahko izboljša v izvajanju nalog NIJZ in v veljavnih epidemioloških pravilih, da bodo vse dejavnosti potekale čim bolj varno,« so za konec zapisali v izjavi, pod katero sta podpisana Andrej Pirjevec kot predsednik ŠOS in Gorazd Kovačič, predsednik VSS.

Celotno izjavo obeh organizacij lahko najdeš na spletni strani Študentske organizacije Slovenije in na spletni strani Visokošolskega sindikata Slovenije.

Kaj si misliš o izjavi Milana Kreka in odgovoru ŠOS ter VSS? Podaj nam tudi svoje mnenje o ponovni uvedbi študija na daljavo ⬇⬇

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekVrača se največji svetovni fotografski natečaj Huawei Next-Image 2021
Naslednji članek7 razlogov, zakaj reči Erasmusu »ja!«
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.