Študentje brez dela, brez plač; kaj pa najemnine?

denar in blagajna

Študentska organizacija Slovenije je z odprtim pismom, posvečenim Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Vladi Republike Slovenije, predlagala nove ukrepe za pomoč študentom in dijakom.

Že na začetku opozarjajo, da študentsko delo dijakom in študentom zagotavlja skoraj trikratnik sredstev, ki jih država namenja preko štipendij. Izpad študentskega dela s tega vidika tako predstavlja večje tveganje za socialno izključenost mladih, kot izpad štipendijske politike.

V pismu je glavni predlog, da bi se v času pandemije dijakom in študentom uvedlo nadomestilo za izpad dohodkov iz študentskega dela, saj vlada ni predlagala nikakršnih ukrepov, ki bi zmanjšali življenjske stroške dijakov in študentov (najemnine, šolnine).

Plačila bi še naprej potekala prek študentskih servisov, da bi se še naprej zagotavljala sredstva za zdravstveno ter pokojninsko in invalidsko blagajno, koncesijsko dajatev ter sredstva za zagotavljanje štipendij ter bivanjskih in drugih visokošolskih kapacitet.

V pismu predlagajo, da se izračuna povprečni mesečni bruto prihodek v zadnjih 12 mesecih. Dijakom in študentom pa se nameni mesečno nadomestilo za izpad dohodkov v enaki višini, kot to velja za zaposlene po pogodbi o zaposlitvi (80 odstotkov mesečnega prihodka v zadnjih 12 mesecih).

Na koncu pa poudarjajo tudi, da še vedno vztrajajo pri predlogih ukrepov s področja subvencionirane študentske prehrane, bivanja in prevozov. Te so vladi 20. marca 2020 že predlagali z odprtim pismom, katerega pa vlada še ni komentirala.

Če te posamezne točke zanimajo še bolj podrobno, si lahko prebereš celotno pismo.

Marija Soldat
Marija Soldat

Junior novinar

Ti je prispevek všeč? 1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdic (4 ocen, povprečje: 5,00)
Loading...

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vpiši ime
Prosim vpiši svoj komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.