Kitajska prepovedala uživanje prosto živečih živali

Kitajska je zaradi koronavirusa, ki se je na človeka najverjetneje prenesel na tržnici z divjimi živalmi v Wuhanu, prepovedala uživanje prosto živečih živali. Nov zakon prepoveduje lov, prodajo, prevoz, gojenje in uživanje vseh kopenskih divjih živali.

Borci za pravice živali in strokovnjaki s področja javnega zdravstva so nov zakon pozdravili kot korak v pravo smer, kljub temu pa opozarjajo na luknje v zakonu. Te še vedno dovoljujejo uporabo divjih živali v kitajski medicini.

Luskavec
Luskavec

Zagovorniki pravic živali se zavedajo, da bo težko doseči konec trgovine z živalmi. Kitajci divje živali namreč že od nekdaj uporabljajo ne samo za hrano in medicino, temveč tudi za oblačila in dekoracijo ter kot domače živali. Verjamejo celo, da uživanje mogočnih živali, na primer medveda, dobro vpliva na zdravje. Poleg tega so divje živali drage; zahajanje v restavracije, kjer jih strežejo, je nekakšen statusni simbol.

Tako imenovana ribja tržnica v Wuhanu, kjer se je virus najverjetneje prenesel na človeka, je prodajala veliko več kot samo ribe. Ljubitelji divjih živali so tam lahko našli kače, rakunaste pse, ježevce, jelene, netopirje, luskavce in mnoge druge živalske vrste.

mrtve ribe

Prebivalec Wuhana je na kitajskem družbene omrežju objavil posnetke ekostičnih živali v kletkah, v neposredni bližini katerih so se sprehajali obiskovalci ter stali prodajalci. Posnel je tudi ubijanje živali, kar so izvajali kar na tržnici. Kitajska vlada je posnetke zelo hitro odstranila.

Tržnica v Wuhanu ni nič nenavadnega, takih tržnic je na Kitajskem na stotine. Možnost za izbruh virusa je večja, ko je veliko eksotičnih živali iz različnih okolij preblizu. Mnoge nosijo razne viruse, katerim bližina olajša prehod z ene vrste na drugo. Ljudje, ki take tržnice obiskujejo, so izpostavljeni okužbi z virusi. Tudi SARS leta 2003 se je na ljudi prinesel s cibetovke, divje živali, ki spominja na mačko. Do prenosa je prišlo na tržnici z divjimi živalmi v Guangdžovu.

VIRCNN
Prejšnji članek»Za globalno segrevanje je krivo sonce in ne CO2«
Naslednji članekŠtudentje brez dela, brez plač; kaj pa najemnine?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.